60 år sedan magiska VM-finalen på Råsunda

Den som är född på 50-talet eller tidigare kanske minns de 90 minutrarna glasklart. Var man inte med då kan det låta som en saga: Sverige i VM-final mot Brasilien. Fullsatt Råsundastadion. Och så gör Sverige 1-0…

  • Publicerad 14:11, 15 jun 2018

– Hela jädra stadion exploderade. Folk kastade saker i luften, hattar och tidningar. Det var stor lycka!

Det berättar Arne Norlin, journalist och författare till boken 1958 – När folkhemmet fick fotbolls-VM

– Det hade regnat natten innan. Många trodde det skulle gynna Sverige, att brasilianare alltid spelade i trettiogradig värme och att de inte skulle fixa regnet.

Nu var ju det ett felaktigt antagande, Brasilien vann med 5-2. Men svenskarna var nöjda ändå, berättar Arne Norlin. Sommaren 1958 hade varit något alldeles extra. Det gick bra för hela Sverige, folkhemmet blomstrade och landslaget hade gjort ett fantastiskt VM.

– Folk gick som på moln. Sverige bara vann, vann, vann och solen bara sken och sken och sken.

Att Sverige var värld för det internationella mästerskapet, och dessutom hade ett så toppat landslag, hade flera förklaringar.

Folk gick som på moln. Sverige bara vann, vann, vann och solen bara sken och sken

– Många länder hade drabbats hårt av andra världskriget. Fotbollsplanerna var sönderbombade. Sverige fick VM för att vi inte berörts av kriget.

– 1958 hade vi flera spelare som var unga och höll på att bli riktigt bra, som Solnabon Kurre Hamrin och Agne Simonsson. I andra länder hade en hel generation med unga män dött.

Publikbild från Råsundastadion i Solna under finalen mellan Sverige och Brasilien 1958. Foto: Charlie Raasum / C A Raasum / Sydsvenskan / IBL / TT

Lunchade på Virebergsvägen

Många matcher gick på Råsunda. Stadion hade byggts om för 1,5 miljoner kronor för att kunna ta drygt 50 000 åskådare. Spelarna själva höll också till här – inför matcherna vilade de upp sig på luftmadrasser och käkade lunch i en personalmatsal på Virebergsvägen.

 

– Solna var egentligen bara Råsunda den här tiden. Solna centrum var inte ens byggt. Folk tog spårvagnen hit för matcherna. Men biljetterna var dyra, nästan en veckolön för en arbetare, säger Arne Norlin.

Själv var han tio bast och satt klistrad vid radion, precis som tre miljoner andra svenskar, klädd i gul tröja och blå gymnastikbyxor.

”Alla visste vem Pelé var”

Han kan än idag rabbla laguppställningarna för både Sverige och Brasilien. För brassarna vann inte bara guldet, utan också svenskarnas hjärtan. De återvände hit för vänskapsmatcher, reklamfilmer och diverse jippon.

Arne Norlin. Foto: Eva Lindblad/Lind & Co

– Det brasilianska laget adopterades i stort sett av Sverige. Alla visste vem Pelé var. De blev nästan ett slags hedersvenskar.

Så sent som 2012 var Pelé i Solna, då som hedersgäst när Sverige mötte Brasilien för en sista landskamp innan rivningen av Råsunda.

”Största idrottshändelsen”

Nu börjar VM-festen igen, denna gång i Ryssland. Kommer Sverige någonsin kunna trumfa det magiska VM-året 1958? Nej, det tror inte Arne Norlin.

– Varken förr eller senare har vi varit i närheten. Visst, vi kunde gneta oss till ett brons 1994. Men näst bäst i världen, och förlora mot Brasilien… när man pratar med många i min ålder är det den största idrottshändelsen de varit med om i hela sitt liv.

– Nej, vi får vara glada om vi går vidare från gruppen. Men jag blir glad om jag har fel. Och om vi slår Brasilien i sextondelsfinalen.

Svartvit bild högst upp visar laguppställning inför Sverige-Ungern 12 juni 1958 på Råsunda. Foto: Stockholmskällan/Karin Borgkvist Ljung