6 miljoner från klubbkassan har räddat gymmet

Brommagymnasterna vill sparka två av tre anställda tränare för att rädda klubbens ekonomi. Nu kan Mitt i avslöja att klubben varje år tar närmare 400000 av medlemmarnas pengar för att undvika att gymmet Bromma Träningscenter går i konkurs.

  • Publicerad 12:20, 15 jun 2017


Brommagymnasternas ekonomi beskrevs som ”fortsatt stabil” i verksamhetsberättelsen för 2015-2016. Fler gymnaster jämfört med föregående år gav mer pengar från träningsavgifter och bidrag.

Högre kostnader

Men trenden har vänt, enligt styrelsen. Föreningen har ”en tydlig och inte tillfällig nedgång i ekonomin med minskade intäkter på grund av totalt färre aktiva gymnaster”. Dessutom har klubben högre kostnader för Bromma Träningscenter och elitsatsningen på artistisk gymnastik, enligt styrelsen.

Som en konsekvens vill styrelsen sparka två av tre anställda tränare i artistisk gymnastik.

Hög hyra

Men Mitt i:s granskning visar att Bromma Träningscenter har varit en dålig affär för Brommagymnasterna ända sedan klubben tog över gymmet 1999. Bromma Träningscenter gjort en förlust på drygt 6,7 miljoner kronor. Och varje år har föreningen tvingats plocka närmare 400000 kronor ur klubbkassan för att rädda gymmet.

Vid det senaste bokslutet sköt Brommagymnasterna till 350000 kronor för att täcka underskottet. Dessutom betalade föreningen 300000 kronor till Bromma Träningscenter för hyran av kanslilokalerna i samma fastighet.

Föräldrar till barn som är aktiva i Brommagymnasterna ifrågasätter hyran. De skriver att den ”inte alls verkar vara i närheten av marknadsmässig” för en lokal på mellan 50 och 70 kvadratmeter vid Brommaplan. Föräldrarna jämför med en betydligt större affärslokal på 225 kvadrat på Drottninggatan i City som kostar 660000 kronor per år.

Fortsatt underskott

Trots bidragen från Brommagymnasterna hade Bromma Träningscenter med sig ett underskott på 231381 till verksamhetsåret 2016. Allt tyder alltså på att Brommagymnasterna får ta ännu mer av medlemmarnas pengar för att rädda Bromma Träningscenter.

Anders Saxon är ordförande i Bromma Träningscenter och styrelseledamot i Brommagymnasterna. Han hänvisar alla frågor till Brommagymnasternas ordförande Lena Tollerz Törn.

– Jag tror du ska prata med Lena, säger han.

Mitt i har sökt Lena Tollerz Törn för en kommentar.

Fakta

6,7 miljoner kronor i förlust

1999-2015 gjorde Bromma Träningscenter en förlust på drygt 6,7 miljoner kronor.

Under samma period har Brommagymnasterna fört över närmare 6 miljoner kronor i aktieägartillskott.

Årsredovisningen för 2016 väntas inkomma till Bolagsverket senare i sommar.


Visa merVisa mindre

Fakta

2700 gymnaster

Brommagymnasterna har omkring 2700 aktiva gymnaster och 400 tränare.

Klubben har verksamhet i Bromsten, Sundby, Ekerö, Kälvesta, Vinsta, Vällingby, Nälsta, Blackeberg, Norra och Södra Ängby, Hässelby, Alvik, Abrahamsberg, Olovslund, Ålsten, Essingeöarna och Kungsholmen.

30 gymnaster elitsatsar på artistisk gymnastik och tränas av tre anställda tränare.

120 gymnaster elitsatsar på truppgymnastik och tränas av två anställda tränare och ca 20 fritidstränare.

Resterande tränar barn- och ungdomsgymnastik med fritidstränare, ofta föräldrar eller ungdomar i föreningen som arbetar ideellt och som får mindre arvoden.

Omkring 1000 barn står i kö för att få börja i Brommagymnasterna.

Källa: Brommagymnasterna.
Visa merVisa mindre