6 cyklar stjäls om dagen

Sommartid är cykeltid. Men någon cykelfrid verkar det inte råda i Solna och Sundbyberg, tvärtom. Sedan 1 maj fram till mitten av juni har det stulits 250 cyklar, och nu går polisen ut och varnar för problemet. – Ordentliga lås är A och O, konstaterar kommunpolisen Peter Saarman.

  • Publicerad 07:11, 12 jul 2016

Vår och sommar är då vi oftast plockar fram våra cyklar för att näst intill flyga fram på gator och på cykelvägar. Tyvärr är det också då det vattnas i munnen på cykeltjuvarna och de går ut och vittjar våra cykelställ.

I år är inget undantag, tvärtom. Under vår, försommar och sommar har cykelstölderna rakat i höjden i Solna och Sundbyberg.

– Det har stulits 250 cyklar på bara sex veckor. Det är ju ett betydande värde som gått förlorat för många, säger kommunpolisen Peter Saarman.

96 anmälda cykelstölder har rapporterats från Sundbyberg från den 1 maj, och resterande, 154 stycken, har stulits någonstans i Solna.

– Man kan se att flest stjäls runt olika centrum eller där det finns kommunikationer. Runt Karolinska har vi också ett stort antal rapporterade stölder, säger han.

Stölderna sker ofta dagtid, och eftersom vi ofta tror gott om andra kan tjuvarna relativt obemärkta klippa upp cykellåsen för att därefter rulla iväg.

– Det behövs lite mer vaksamhet, att man vågar fråga ”vad håller du på med?”, säger Peter Saarman.

Framförallt är det lite finare cyklar, inte sällan el-cyklar, som tjuvarna riktar in sig på.

Uppklarningsprocenten på cykelstölder är låg, menar polisen.

Det viktigaste man kan göra själv är därför att ha ordentliga lås och också notera cykelns ramnummer.

– Med id-märkning och ramnummer kan vi komma lite längre. Hittar vi någon misstänkt cykel så finns numret med i registret, och det är betydligt lättare än om man bara anmäler att ”en svart cykel” är stulen, säger Peter Saarman.

En som alltid tänker på att låsa cykeln ordentligt är Mohammed Omer från Hallonbergen. Speciellt eftersom han bara lånar cykeln av en kompis.

– Min kompis har blivit av med sin cykel en gång förut. Men när jag lånar den så låser jag fast både ram och hjul med ett lås”, säger han.

Vart cyklarna tar vägen är lite olika. En del skeppas vidare till andra länder, men en hel del dyker också upp på Blocket och andra säljsidor.

– Det har vi märkt, och där kan även vakna cykelägare gå in och titta om man blivit av med sin cykel.