6 000 hundbajskorvar om dagen på stans gator

Töväder och sol betyder inte bara att våren är på väg. Det är även prime time för Stockholms alla hundbajshatare. Men hur mycket bajs handlar det egentligen om?

  • Publicerad 17:18, 20 feb 2015

Det är både obehagligt, tråkigt och ledsamt när man ser bajs i tätbebyggt område

I dag lever över 30 000 hundar i Stockholm. Som alla andra levande varelser behöver de då och då lätta på trycket. Och ibland lämnas resultatet tyvärr kvar för allmän beskådan. I och med de senaste veckornas milda väder har det på nytt dykt upp små stinkande korvar lite här och där. Svenska Kennelklubben, SKK, är medveten om problemet.

– Varje gång det börjar bli vår kommer det här som ett brev på posten. Vi brukar säga ”Liten skithög stjälper ofta stort lass”. Även om en stor, stor majoritet av alla hundägare sköter sig och alltid plockar upp efter sig är det här ett oerhört problem, säger SKK:s presstalesman Hans Rosenberg som själv har en curly coated retriever som skiter två gånger om dagen.

Över två miljoner korvar per år

Hur mycket bajs som 30 000 hundar genererar varken kan eller vill Svenska Kennelklubben svara på. Efter att  grottat ner sig i diverse hundforum på nätet står det klart att en hund normalt tömmer tarmen runt fyra gånger om dagen. Vi talar alltså om 120 000 bajskorvar om dagen. Om vi är snälla och utgår från att 95 procent av alla hundägare plockar upp efter sig återstår det ändå 6 000 korvar som varje dag ligger kvar på Stockholms gator och grönområden. Det blir långt mycket mer än 150 000 korvar i månaden.

För att förtydliga: problemet är alltså inte att hundar bajsar, utan att ett fåtal personer i Stockholm väljer att inte plocka upp avföringen. Det skapas en ilska – som felaktigt riktar sig till alla med hund. Tidningens insändarredaktör har exempelvis hela mejlkorgen fylld med arga hundbajsinsändare.

– Tillsammans med lösspringande hundar är bajset utan tvekan det största irritationsmomentet. Jag förstår att det är så. Det är både obehagligt, tråkigt och ledsamt när man ser bajs i tätbebyggt område, säger Hans Rosenberg.

Svenska Kennelklubben har i många år arbetat aktivt för att få bukt med skiten. Hundbajspåsar med roliga motiv, dekaler och upptryckta t-shirts med texten ”Ta ansvar för din hund – du gör skillnad” är bara några kampanjer som genomförts under åren.

– Vi försöker verkligen. Det är enormt tråkigt att så mycket fokuseras på skiten, och inte på all nytta som hunden gör både för barn, familjer och äldre, säger Hans Rosenberg.

Skit som skit

Runt om i världen har flera olika försök gjorts för att få bort hundbajset från gatan. I USA ska det bland annat pågå ett försök med att DNA-testa hundbajs, för att på så sätt ge den skyldige hundägaren på pälsen. Men Stockholms stad prioriterar inte frågan.

Trafikkontoret, som tar emot klagomål gällande städning ute på stan, registrerar inte hundbajs som en egen typ av nedsölning.

– Det går på skräp, vi har inte sådana underrubriker. Det är klart att det syns extra mycket nu när snön töar. Men det är business as usual. Skit som skit. Det är ingen skillnad, säger Mats Freij, presstalesperson på trafikkontoret.

Så mycket bajsas det i Stockholm

30 000 hundar bajsar ut 4 korvar om dagen: 120 000 korvar.

5 procent lämnas kvar på gatan:

6000 korvar om dagen.

180 000 korvar i månaden.

2 160 000 korvar om året.

OBS: Icke vetenskapligt bevisade siffror. Kan vara betydligt mer/mindre korvar.

Visa merVisa mindre

Exempel på försök att stoppa bajs-smitandet

Gratis Wifi

I Mexico City ska det har erbjudits gratis wifi till alla hundägare som plockade upp hundbajs. Offentliga parker utrustades med särskilda boxar där ägarna kunde panta bajset och få gratis wifi baserat på skitkorvarnas vikt.

Bajslotteri i Taiwan

I Taiwans huvudstad Tapein sägs ett lotteri ha startats 2011 där varje inlämnad bajspåse innebar en lott. Högsta vinsten var en guldtacka för 15 000 kronor. Över 14 000 hundbajs­påsar ska ha samlats in.

Spårar smitare genom DNA-register

Ett bioteknikföretag i USA erbjuder spårning av bajssyndare via ett DNA-register. Hundägare lämnar in saliv från sin hund. När bajs påträffas på gatan kan det härledas till den skyldige.

Hundbajsmotorcykel i Paris

I Paris har man enligt uppgift satsat på en specialbyggd hundbajsmotorcykel som åker runt och plockar upp korvar.

Bajsbrev på posten i Spanien

I den spanska byn Brunete utanför Madrid ska volontärer har ronderat på gatorna och följt efter hundägare som inte plockat upp efter sin jycke. Därefter har bajset levererats till den
skyldiges adress.

Visa merVisa mindre

Hundar i Stockholms kommun

31 835 hundar

26 431 hundägare

Topp fem vanligaste hundar i stan

Labrador retriever

Jack Russel terrier

Schäfer

Chihuahua

Yorkshireterrier

Källa: Jordbruksverkets hundregister

Visa merVisa mindre