5G – vän eller fiende? Foto: Mostphotos

5G-nätverk – spännande ny teknik eller hälsofara?

Enskede ska bli först ut i Sverige med 5G-nätverk. Sedan nyheten kom i början av veckan har en del Bandhagenbor visat sitt motstånd mot 5G – på grund av uppfattningen att 5G kan vara hälsofarligt. Men hur ligger det till egentligen?

  • Publicerad 15:32, 19 dec 2019

Det är mobiloperatören Tre som ska provköra frekvenserna – på 100 hushåll i Enskede.

Enskede får Sveriges första 5G-nät

Hushållen ska själva anmäla att de vill delta.

Beskedet att 5G-nätverket är på intåg har till viss del mötts av motstånd. På sociala medier har det bland annat skrivits ”Dom kommer bli sjuka av all strålning”, ”Aldrig i livet! Vill INTE ha!”, och ”Har medborgarna i Enskede godkänt 5G-strålningen!? Sinnessjukt!!”.

Motståndet har alltså att göra med uppfattningen att 5G-strålning kan vara hälsofarligt.

Hur ligger det egentligen till?

Torsten Augustsson är utredare på Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten, och han berättar att just användning av 3,5 GHz, ett av de frekvensband som 5G-nätverket kommer att ligga på – liknar de frekvenser som forskningen hittills huvudsakligen inriktats på. 

– Man har gjort studier på frekvenser som ligger nära 3,5 GHz, och har då upptäckt att svag radiovågsexponering möjligen har viss biologisk effekt – men man har inte kunna säkerställa några hälsorisker med vanligt förekommande exponeringsnivåer, säger han.

”Allt kan innebära viss risk”

Det som först och främst hittills har studerats är de mobilfrekvenser vi har i dag samt exempelvis de frekvenser som används för radio och TV-sändningar.

Torsten Augustsson menar vidare att allt kan innebära viss risk, men att det inte finns anledning att avstå från ny teknik på grund av det, så länge det genomförts relevant forskning utan man upptäckt några tydliga risker.

– Det finns inga säkerställda hälsorisker med radiovågsexponering från 5G-nätverket, så länge radiovågornas styrka underskrider gällande referensvärden. 

Detta instämmer även Jimmy Estenberg, expert på elektromagnetiska fält vid Strålsäkerhetsmyndigheten i, när han intervjuades av Svt om 5G i oktober. 

– Ingen kommer någonsin kunna bevisa att någonting är ofarligt. Men om man ser till den sammanlagda forskning som finns så menar vi att det inte finns några hälsorisker som man kunnat visa på vetenskaplig väg om man håller sig till referensvärdena, sa Jimmy Estenberg då till Svt.