Coronavirus, Infektionsklinik Foto: Claudio Britos

59 bekräftade coronafall i Stockholms län

Under torsdagen bekräftades ytterligare 28 personer bära på coronaviruset i Stockholms län.

  • Publicerad 07:16, 6 mar 2020

Enligt Region Stockholm vårdas de smittade patienterna isolerat för att minska risken för smittspridning. Smittskydd Stockholm jobbar just nu på att gå igenom var de 28 personerna har blivit smittade och så här långt har 14 konstaterats drabbats av viruset i Italien eller varit i direkt kontakt med personer som smittats i Italien.

JARNLO: Coronalarm – nu oroas jag av folks egoism

Totalt har 59 fall av covid-19 konstaterats i länet uppgav Region Stockholm på torsdagen.

– Vi har varit och är fortsatt beredda på att få fler bekräftade fall av det nya coronaviruset. Fokus för oss just nu är att fortsätta arbeta med smittspårning enligt våra rutiner och därmed minska risken för att vi får fall utan utlandskoppling, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

Prinsessan Estelles skola coronastänger

I Danderyd stängde idag Danderyds gymnasium, som har 1 300 elever, efter att det bekräftades att en förälder till en elev på Danderyds gymnasium har blivit smittad av coronaviruset. Det har nu också visat sig att eleven har sjukdomssymptom.

Här nedan kan du läsa mer

Tre skolor i Danderyd stängs efter coronasmitta

Igår stängde Prinsessan Estelles skola Campus Manilla på Djurgården sedan en elev konstaterats bära på viruset och skolan håller även stängt idag enligt Expressen. Även Kunskapsskolan i Nacka, med 400 elever, stängde igår och håller stängt även idag då en elev har bekräftats smittad, uppger SVT Nyheter.

Enligt Expressen håller även Viktor Rydbergs samskola och Viktor Rydbergs gymnasium på Djursholm stängt sedan anhöriga till elever bekräftats bära på viruset.

Hittills har cirka 1 000 personer i länet testats för viruset.

Som tidigare berättat har Regionen ökat kapaciteten för provtagning genom mobila team som kan göra tester i hemmet och genom en "drive in-mottagning" på infektionsenheten vid Karolinska i Huddinge.

Stockholm utökar möjligheten till hemmatester för coronavirus

Om du är orolig och vill ha mer information om coronaviruset, ring det nationella informationsnumret 113 13. Om du däremot har hosta och feber och har varit i riskområden ska du vända dig direkt till Vårdguiden 1177. De kan hjälpa dig att avgöra om du uppfyller kriterierna för att gå vidare till provtagning, samt informera om var och när proverna ska tas.

Men det är stort tryck på 1177 just nu på grund av viruset, samtalen har ökat med 45 procent jämfört med förra året, rapporterar DN.

Därför har Region Stockholm nu kallat in cirka 20 extra sjuksköterskor till sjukvårdsrådgivningen och har nu totalt ett 50-tal personer som jobbar där, skriver tidningen.

De långa väntetiderna skapar oro hos Svenska distriktsläkarföreningen att coronasmittade istället ska ta sig till vårdcentralerna, skriver DN. De tycker därför att vårdcentraler som har drop-in-verksamhet, utan separata ingången eller väntrum för infektionspatienter, borde stänga dessa tillfälligt.