Köerna till Bup ska kortas, men Socialdemokraterna vill även ha fler öppna mottagningar. Foto: Mostphotos

57 extra miljoner mot psykisk ohälsa hos unga

57 statliga miljoner kommer att landa hos landstinget för att hjälpa unga som drabbats av psykisk ohälsa. Använd pengarna till mottagningar för unga i utsatta områden, föreslår Socialdemokraterna.

  • Publicerad 19:34, 19 maj 2018

Regeringen meddelade i veckan ett vallöfte om att tilldela landstingen 250 miljoner kronor om året för att minska ohälsan bland unga.

Pengarna ska användas till att minska väntetiderna i barn- och ungdomspsykiatrin, men även till att fler ska kunna få hjälp på vårdcentralerna.

För Stockholms läns del skulle det innebära 57 miljoner kronor extra. Socialdemokraterna i landstinget föreslår nu att pengarna används till att starta öppna mottagningar i utsatta områden, som Botkyrka och Järva.

Redan 2016 motionerade partiet om detta, och framhöll Horisonten i Nacka som ett bra exempel.

Det är en mottagning där kommunen och Boo vårdcentral samarbetar, med socionomer och psykologer som ger rådgivning, stöd och behandling för föräldrar, barn och ungdomar upp till 18 år. Liknande samarbeten finns även på Värmdö, i Farsta och i Upplands Bro.

Landstingsrådet Ella Bohlin (KD) är inte främmande för att använda pengarna till fler sådana mottagningar.

– Det vore fullt rimligt, säger hon.

Vill satsa på Bup

Riksdagsmoderaternas reaktion på regeringens satsning har varit kritik mot att köerna till barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, tillåtits växa under senare år. En av fyra får vänta över 30 dagar på bedömning och behandling.

Men i Stockholm ser det bättre ut. 92 procent får tid för en första bedömning inom 30 dagar, och 80 procent får påbörja sin behandling inom 30 dagar, enligt siffror från Sveriges kommuner och landsting.

– Vi är stolta över det, men vill att 100 procent ska få hjälp inom en månad. De unga måste få vård och stöd snabbt, och här skulle jag vilja att vi använde pengarna, säger Ella Bohlin.

Enligt Socialstyrelsen har psykisk ohälsa hos barn i åldern 10-17 år fördubblats de senaste tio åren. För unga vuxna, 18-24 år, är ökningen närmare 70 procent. Totalt handlar det om närmare 190 000 barn och unga vuxna i Sverige som lider av någon form av psykisk ohälsa.

Det är framför allt diagnoser för depressioner och olika ångestsyndrom som bidrar till ökningen.

Drabbas av skolstress

Folkhälsomyndigheten har undersökt orsakerna, och kommit fram till att det framför allt är skolstressen som påverkar barn och ungas psykiska hälsa negativt.

”De högre kraven på utbildning och kompetens har troligen påverkat ökningen av psykisk ohälsa bland barn och unga” skriver myndigheten i en ny rapport.

Fakta

Här kan unga få hjälp

Skolsköterska eller skolkurator.

Vårdcentraler med barnspecialister samt barn- och ungdomsmedicinska mottagningar.

Ungdomsmottagningarna.

UMO.se – nationell ungdomsmottagning på nätet.

BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) flera tar emot akut kl 8-16 på vardagar.

BUP-akuten, vid Södersjukhuset, på kvällar, nätter och helger.

Källa: Vårdguiden
Visa merVisa mindre