Planet ska ha nödlandat i höjd med kolonilotterna vid ridskolan mellan Kungsängen och Bro. Foto: Läsarbild

57-årig man åtalas för grovt flygfylleri

I slutet av januari nödlandade ett mindre flygplan i Upplands-Bro. Polisen misstänkte snabbt att piloten inte var nykter. Nu åtalas en 57-årig man misstänkt för grovt flygfylleri.

  • Publicerad 15:14, 27 aug 2020

Det var i slutet av januari i år som ett mindre flygplan nödlandande på Husbyvägen i Bro.

– Piloten deklarerade nöd och gled omkring i luftrummet runt Arlanda och ner mot Kungsängen. Han fick motorstörningar och var tvungen att gå ner på vägen, sa Lars Nilsson vid Sjö- och flygräddningen i samband med händelsen.

Nu är utredningen av händelsen klar. En 57-årig man åtalas misstänkt för grovt flygfylleri.

1,77 promille i blodet

I sin stämningsansökan skriver åklagaren att mannen har manövrerat flygplanet efter att ha druckit alkohol ”i så stor mängd att alkoholhalten under eller efter fullgörandet av uppgifterna uppgått till 1,77 promille i blodet”.

Mannen har erkänt brott

Det hela ska bedömas som grovt menar åklagaren med hänsyn till den höga alkoholhalten och det faktum att flygningen delvis skett inom kontrollerat luftrum utan att mannen tagit kontakt med flygledningen.

57-åringen har i förhör erkänt brott.

Förhandlingen som kommer att hållas vid Attunda tingsrätt är planerad att pågå i två dagar. Maxstraffet för grovt flygfylleri är fängelse i 2 år.


 

Minderåriga i bråk vid Kungsängens IP – en pojke knivhöggs

Polisinsats under torsdagskvällen. Under torsdagskvällen strax innan 21 så larmades polis och ambulans till Kungsängens idrottsplats med anledning av att en minderårig pojke skadats. Uppgifter till Aftonbladet säger att en person...fredag 24/9 12:44

Covidsmittan minskar i Upplands-Bro

Märkbar nedgång den senaste veckan. Antalet konstaterat smittade i kommunen minskar. Under den senaste veckan har det noterats 31 nya covidfall, det här är en minskning med 17 fall sedan förra veckan.torsdag 23/9 17:48