Torrt. Det har varit många markbränder i länet i maj. Foto: Arkivbil

56 markbränder på tolv dygn i södra länet

Det är torrt i skog och mark och under de första 12 dygnen av maj har det varit 56 markbränder i södra länet. Bara i Huddinge har det varit en brand per dygn.

  • Publicerad 12:59, 20 maj 2022

Det har varit en ovanligt torr och regnfattig vår och maj har börjat i samma anda. Risken för bränder i skog och mark är mycket stor och räddningstjänsterna i Stockholms län och Sörmlandskusten avråder för eldning i naturen.

Trots det fick Södertörns brandförsvarsförbund rycka ut på 56 bränder eller brandtillbud i skog och mark under de första tolv dagarna i maj. Det är alltså nästan fem bränder per dygn i snitt.

– Vi har inte haft några större bränder, vad jag vet. Men det har varit några larm per dygn, säger Per Telander, vakthavande befäl vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Liksom trädgårdsentusiasterna ser räddningstjänsten nu fram emot regn.

– Regnet som kommit har inte gjort marken blöt. Det krävs stora mängder regn, säger Per Telander.

Håll koll på brandrisken

Orsaken till markbränder är ofta relaterade till människor. Det kan handla om att man är oförsiktig vid grillning eller slarvar med cigarettfimpar.

Det är viktigt att följa de rekommendationer som finns.

– Ska man elda ska man se till att ha beredskap för att kunna släcka. Är man ute i natursen ska man elda i särskilt iordningsställda grillplatser som är byggda i betong. Man ska kontrollera vad som gäller i sin kommun och kolla brandrisken i appen "Brandrisk ute", säger Per Telander.

All eldning sker på eget ansvar och den som elda är juridiskt ansvarig för eventuella konsekvenser. Den som handskas vårdslöst med eld kan dömas för allmänfarlig eller grov allmänfarlig vårdslöshet.

Bränder och tillbud till och med 12 maj

Antal bränder eller brandtillbud i skog och mark i Södertörns brandförsvarsområde under perioden 1 maj till och med 12 maj.

Botkyrka 10

Ekerö 5

Haninge 3

Huddinge 11

Nacka 4

Nykvarn 3

Nynöshamn 0

Salem 1

Södertälje 12

Tyresö 7

Källa: Södertörns brandförsvarsförbund

Visa merVisa mindre