Vid Mälarhöjdsbadet jobbar 16-åringarna Sebastian Kielek och Tahmeed Khah med att plocka skräp på stranden och i närområdet. De är en del av en grupp med åtta sommarjobbare som ska arbeta tillsammans under nio veckor i sommar. Nu är de inne på tredje veckan.

– Det har varit tre lärorika veckor. Det var smidigt att söka sommarjobb i år och det känns roligt att få prova på ett första jobb och få sin första lön, säger Sebastian Kielek.

Prioriterad fråga

På grund av pandemin har jobben inom omsorgen försvunnit. Därför jobbar extra många med att göra utomhusmiljöerna fina och rena. Hittills har 108 ungdomar fått sommarjobb inom det området, jämfört med 80–90 ungdomar ett vanligt år.

Totalt har stadsdelen ordnat 630 sommarjobb och har därmed klarat målet på 550 stycken.

– Det totala målet för feriejobb, då inklusive andra lov, är 750 stycken och vi tippar på att vi landar på 800, säger Stefano Prestinoni på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Förra året var det dock närmare 150 sommarjobbare inom utomhusmiljö, men Irma Ortega, dialog- och projektsamordnare på Skärholmens stadsdelsförvaltning säger att det inte är jämförbart.

– Då var det extremt många, eftersom förskolor, gruppboenden och äldreboenden inte kunde ta emot sommarjobbare på grund av pandemin.

Jämställdhetsprojekt

I år finns det förutom parkskötsel en möjlighet att arbeta med gemensamma ytor och lära sig om stadsutveckling. I Bredäng ligger Trissans hjärta, som skapades i samband med att bollplanen bredvid rustades upp.

– På en fotbollsplan är cirka 80 procent killar. Vi ville att tjejerna skulle få skapa något till sig. Platsen har skapats i dialog med tre tjejer i Bredäng, säger Irma Ortega.

Det är sex tjejer som få arbeta med att utveckla Trissans hjärta vidare.

– Det här är en del av vårt platsaktiverings- och jämställdshetsarbete, för att fler tjejer ska vilja vara på stadens gemensamma ytor, säger Irma Ortega.

Bra gemenskap

Sebastian Kielek och Tahmeed Khah säger att de skulle rekommendera andra ungdomar att söka sommarjobb för att få en första kontakt med arbetslivet.

– Det har varit bra handledare och det har även varit kul att lära känna de andra som sommarjobbar. Det har varit lite tufft att arbeta med plockrundorna när det varit riktigt varmt väder ute, säger killarna.