Varje dos är helig. Så resonerar Doktor24 som öppnat vaccinationsmottagning mot covid-19 i Johanneshov.

65+ har just släppts på i vaccinationsordningen.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-har-massvaccinationscentret-i-sodra-stockholm-oppnat/repudp!3sZXNirDRcpky6PlCy9Hqg/

Men de har även upprättat en reservlista med personer 55+ som snabbt kan kallas in vid dagens slut om det blir doser över.

Hårt tryck

De som har åldern inne kan ringa ett nummer och sätta upp sig på listan.

– Men det är väldigt många namn på listan nu och vi ringer in och prioriterar folk utifrån deras ålder. Trycket på reservlistan är väldigt stort, så eventuellt måste vi stänga den inom kort, säger Christoffer Berg, affärschef på covid-vaccination hos Doktor24.

1 700 doser slängdes

I veckan blev det känt att 1 700 doser fick kasseras under vaccinationen av personal inom vård och omsorg, då det blivit doser över och vaccinets hållbarhet gick ut.

https://www.mitti.se/nyheter/1-700-vaccindoser-har-hallts-ut-i-stockholm/repudm!abPKW@V5HYxp22tPL@lZbQ/

Vaccindirekt, som stod för personalvaccineringen, vaccinerar nu 65+ vid Stockholmsmässan, Täby kommunhus och vid en mottagning på Odengatan.

Varken de, eller någon av de övriga vaccinatörerna har, som Doktor24, gått ut med någon information om reservlistor.

Inga väntelistor

Werlabs, som vaccinerar på Kistamässan, meddelar att de inte kommer att ha någon väntelista.

Inte heller Capio, som vaccinerar i Filadelfiakyrkan, har en väntelista som vem som helst kan skriva upp sig på, men däremot en "prioriteringslista" som de stämmer av med regionen, skriver de i ett mejl.

SLSO, som driver regionens egna vårdcentraler samt vaccinmottagningen på Sabbatsbergs sjukhus uppger att det inte blir några problem med restdoser, då en stor del av vaccinen kommer från Astra Zeneca, som är lättare att spara och förvara.

Inget får gå till spillo

Från regionens sida är det klart uttalat att varje vaccinatör ska ha en plan för hur överblivna doser ska användas, där hänsyn tas till Folkhälsomyndighetens prioordning där äldst går först.

Det kan till exempel handla om "en reservlista med personer som kan infinna sig på vaccinationsplatsen med kort varsel. I sista hand får ni ge doser till personer i senare prioriteringsfaser, hellre än att vaccin kasseras" skriver regionen i sina anvisningar.