GÅR SOM EN DANS. Här i nattklubben Fållan vaccineras nu 65+. Och blir det något över rings 55+ in från en väntelista. Foto: Michael Toll

55+ kan få vaccin – om de kommer på stört

Här kan 55-plussarna få sitt vaccin – om det blir doser över vid dagens slut. Knappt har mottagningen i Slakthusområdet öppnat så hänger de på låset.

  • Publicerad 15:20, 16 apr 2021

Varje dos är helig. Så resonerar Doktor24 som öppnat vaccinationsmottagning mot covid-19 i Johanneshov.

65+ har just släppts på i vaccinationsordningen.

Men de har även upprättat en reservlista med personer 55+ som snabbt kan kallas in vid dagens slut om det blir doser över.

Hårt tryck

De som har åldern inne kan ringa ett nummer och sätta upp sig på listan.

– Men det är väldigt många namn på listan nu och vi ringer in och prioriterar folk utifrån deras ålder. Trycket på reservlistan är väldigt stort, så eventuellt måste vi stänga den inom kort, säger Christoffer Berg, affärschef på covid-vaccination hos Doktor24.

1 700 doser slängdes

I veckan blev det känt att 1 700 doser fick kasseras under vaccinationen av personal inom vård och omsorg, då det blivit doser över och vaccinets hållbarhet gick ut.

Vaccindirekt, som stod för personalvaccineringen, vaccinerar nu 65+ vid Stockholmsmässan, Täby kommunhus och vid en mottagning på Odengatan.

Varken de, eller någon av de övriga vaccinatörerna har, som Doktor24, gått ut med någon information om reservlistor.

Inga väntelistor

Werlabs, som vaccinerar på Kistamässan, meddelar att de inte kommer att ha någon väntelista.

SLSO, som driver regionens egna vårdcentraler samt vaccinmottagningen på Sabbatsbergs sjukhus uppger att det inte blir några problem med restdoser, då en stor del av vaccinen kommer från Astra Zeneca, som är lättare att spara och förvara.

Inget får gå till spillo

Från regionens sida är det klart uttalat att varje vaccinatör ska ha en plan för hur överblivna doser ska användas, där hänsyn tas till Folkhälsomyndighetens prioordning där äldst går först.

Det kan till exempel handla om "en reservlista med personer som kan infinna sig på vaccinationsplatsen med kort varsel. I sista hand får ni ge doser till personer i senare prioriteringsfaser, hellre än att vaccin kasseras" skriver regionen i sina anvisningar.

Här vaccineras mot covid-19

Vårdcentralerna (över 200 stycken) drivs av regionen eller av privata aktörer för regionen räkning

Kistamässan (Werlabs)

Kulturarenan Fållan i Johanneshov (Doktor24)

Karolinska universitetslaboratoriet i Solna (Karolinska universitetssjukhuset)

Karolinska sjukhuset i Huddinge (Karolinska universitetssjukhuset)

Sabbatsbergs sjukhus (Stockholms läns sjukvårdsområde)

Torvalla IP i Haninge (VKS Healthcare)

Tullportsgatan i Norrtälje (Prosalus)

Odengatan 65 (Vaccindirekt)

Täby kommunhus (Vaccindirekt)

Stockholmsmässan i Älvsjö (Vaccindirekt)

Filadelfiakyrkan Rörstrandsgatan (Capio)

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tvärbanan rycker allt närmare Sollentuna

Nyheter Nya linjen har öppnats Tvärbanan har fått en ny linje, linje 31, som kommer att ha Helenelund som slutdestination.måndag 17/5 18:43

Vårdplatserna fördubblas på Sollentuna sjukhus

Nyheter Nya platser öppnas för geriatrisk öppen- och slutenvård Utbyggnaden av äldresjukvården på Sollentuna sjukhus fortsätter. En fördubbling av antalet platser sker nu i maj och det långsiktiga målet är en femdubbling av den geriatriska vården från starten i...måndag 17/5 10:24

Man dömd till fängelse för spridande av ”hämndporr”

Nyheter La upp film och bilder på sitt ex på porrsida på nätet När kvinnan avslutade relationen laddade mannen upp en film med henne på en porrsida på nätet. Han satte dessutom upp kränkande bilder på henne nära hennes bostad i Sollentuna. Nu har mannen dömts...söndag 16/5 9:10