Massvaccineringen av cirka 1,4 miljoner stockholmare i åldern 19–59 år startar inte förrän i mitten av maj.

Den stora flaskhalsen är bristen på vaccindoser, som hittills varit ungefär en miljon färre än vad som först utlovats. Prognosen är nu att de stora leveranserna kommer först framemot sommaren.

– Därför behöver vi planera för en fortsatt krokig väg framåt, sade regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg tidigare i veckan.

I botten i länet

I Sollentuna har 3 743 invånare fått första dosen och 1 469 även den andra, enligt de senaste siffrorna från Nationella vaccinationsregistret (NVR) som är från den 18 mars.

Det motsvarar alltså 6,7 respektive 2,6 procent av invånarna. Det betyder att endast två av länets 26 kommuner, Solna och Sundbyberg, har en lägre andel vaccinerade än Sollentuna.

Totalt i Sverige har nästan en miljoner personer fått en första dos av coronavaccinet. Drygt 400 000 personer har fått även andra dosen och är fullvaccinerade.

Det har bidragit till att antalet nya dödsfall har minskat de senaste veckorna, då en stor del av de som har vaccinerats är äldre personer.

Ökad smittspridning

Smittspridningen fortsätter däremot att öka förklarade statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff.

– De senaste två veckorna har vi haft en ganska ordentlig ökning och vi är fortfarande i en fas där vi har en omfattande smittspridning. Det är inte hållbart att ligga på den här nivån en längre tid. Sverige behöver definitivt komma betydligt längre ned i smittspridningen, säger Anders Tegnell.

https://www.mitti.se/nyheter/smittspridningen-okar-igen-varsta-pa-tre-manader/repucr!xWDPXZ7Xzf9LcEiftxzSRQ/?fbclid=IwAR3TgzWAm6hCKX749Pyd49fJ-luFOd6jVqlNALEJoliTrLioxwlOt5RJHno

Folkhälsomyndigheten planerar emellertid inte för skärpta restriktioner till påsken.

– Vi tror inte att fler åtgärder kommer att ändra så mycket. Det är de grundläggande åtgärder vi har på plats som är det viktiga. Vi behöver nu få en större följsamhet i de åtgärderna, säger Anders Tegnell.