530 tomma platser – barn skickas till andra skolor

Bobergsskolan i gasverksområdet är snart klar, men något högstadium blir det inte på många år – trots att det finns plats i skolan. Nu får områdets högstadiebarn klart längre resväg till skolan. – Det är så onödigt att sprida ut eleverna, säger föräldern Frida Scott Nordmeyer.

  • Publicerad 13:23, 30 okt 2018

Många föräldrar till barn i Hjorthagens skola är mycket kritiska och frågande till hur staden har planerat den helt nybyggda Bobergsskolan som ska öppna i området nästa höst.

Den nya skolan ska ligga i Gasverket i Hjorthagen/Norra Djurgårdsstaden och blir ett högstadium – trodde många av föräldrarna.

– Vi har valt att bosätta oss i området för att det skulle bli nära till skolan och det gäller många andra också, säger Frida Scott Nordmeyer som bor i Norra Djurgårdsstaden.

”Känns bortkastat”

Men Bobergsskolan blir bara en f-6-skola till att börja med – trots att det finns plats för ett högstadium i de nya lokalerna. Skolan nyttjar inte sin fulla kapacitet, 535 barn till skulle kunna få plats.

Några högstadieklasser i Bobergsskolan blir det inte på många år eftersom staden prioriterar mindre barn i lägre årsklasser. Faktum är att det kan ta åtta år innan högstadieklasser skapas.

– Det känns så bortkastat att bara låta lokalerna stå, det är ett slöseri med resurser, säger föräldern Jenny Gemzell.

Beslutet betyder att många barn i Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden inte kan gå högstadiet där de bor, utan måste åka runt till stadsdelens andra högstadieskolor.

Ella Bohlin (mitten) är en av många besvikna föräldrar som vill ha högstadium i området. Foto: Daniel Diaz

 – Vi tog för givet att det skulle vara ett högstadium när de byggde skolan och det var så det presenterades för oss. Man har chansen att bygga en gemenskap mellan Hjorthagen och Norra Djurgårdstaden och det känns bara så dumt att splittra barnen och den gemenskapen, säger Ebba Bohlin, förälder och Hjorthagenbo.

 Här är stadens förklaring till beslutet att vänta med ett högstadium: