53 miljoner per år ska rusta Järfällas utsatta områden. Foto: Mostphotos

53 miljoner per år ska minska segregationen

Järfälla kan få 413 miljoner i statligt stöd under en tioårsperiod. Pengarna ska bryta segregationen i kommunen. – Enormt välkommet, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelseordförande.

  • Publicerad 16:11, 26 jun 2018

32 kommuner med socioekonomiskt utsatta områden ska dela på 2,2 miljarder årligen för att bryta segregationen i en ny regeringssatsning. Fem kommuner i Stockholms län ingår i satsningen, varav Järfälla är en.

I en preliminär plan framgår nu att  Järfälla får 53 miljoner kronor per år mellan 2020 och 2027. Men pengarna börjar ticka in tidigare än så – i år väntar ett tillskott på knappt 10 miljoner och nästa år 32 miljoner.

– Det är enormt välkommet. Det handlar om mycket pengar och många år, det är resurser som man inte kan avsätta i kommunal budget, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelseordförande.

Är du förvånad?

– Vi visste ju att vi pekats ut som en av kommunerna. Men ja, jag blev förvånad över att det var så pass stora summor. Nästan en halv miljard.

Tre områden kommer att ligger i fokus när pengarna ska investeras: Termovägen i Kallhäll och Sångvägen i Jakobsberg, som båda pekats ut som särskilt utsatta av polisen, samt Söderhöjden i Jakobsberg. Här ska fler fixa skolan och komma i jobb, säger Claes Thunblad. Han betonar vikten av tidiga insatser och vill lägga en del av pengarna på mer personal i förskola och skola.

– Fler pedagoger i förskolan ökar inlärning och trygghet. Och får man fler att klara godkänt i skolan så har man gjort stora insatser för minskad brottslighet och segregation.

En annan idé är lokala kommunkontor.

– På det sättet kommer kommunen ut i bostadsområdena. Man ska kunna gå dit och söka förskola och äldreboende, men också få information om jobbsatsningar. Jag tror det finns många poänger med det, säger Claes Thunblad.

Termovägen, Sångvägen och Söderhöjden är 2028, vad ser du framför dig? 

– Områdena ska inte finnas på någon polislista. Det ska finnas mer mångfald, vi har redan börjat med det och bygger bostadsrätter och radhus. Fler klarar skolan och har sysselsättning. Jag tror och hoppas att pengarna kommer att göra stor skillnad.

Vad lägger ni de första 10 miljonerna på i år?

– Vi rivstartar direkt i de här områdena. Vi ska hitta lokaler så kommunen kan vara på plats. Vi kommer börja anställa i skola och förskola. Vi är i gång i höst och sen förstärks insatserna i takt med att pengarna kommer in.

Fakta

2,2 miljarder per år

Regeringen avsätter 2,2 miljarder per år för att minska segregationen i ett nytt statligt stöd.

Pengarna ska avsättas för satsningar inom utbildning, jobb, brottslighet, demokrati och bostäder.

Järfälla föreslås få 53 miljoner kronor per år under 2020-2027 att investera i projekt som främjar integration.

Visa merVisa mindre