Kanske såg du dem i förra veckan? Poliserna som vinkade in bilister som inte hade hållit hastigheten i närheten av förskolor och skolor

Det var nationell trafikvecka i hela landet, med fokus på hastighetsbegränsningar.

På Lidingö gjorde polisen kontroller vid några tillfällen. Främst var det på Kottlavägen, Bodalsvägen och Norra Kungsvägen vid Rudboda som böter delades ut. Fem bilister på Lidingö blev dessutom av med körkortet.

– Det är aldrig roligt att bötfälla människor, och det är klart att vissa blir upprörda. Många är stressade föräldrar på väg till jobbet. Samtidigt måste jag säga att de flesta tar det bra, säger Oskar Nyström, gruppchef vid insatsen.

– Jag vill inte att folk ska tycka att vi jäklas. Jag brukar peka på den skola eller förskola som ligger i närheten och berätta att många barn rör sig i området. Skulle olyckan var framme är det stor skillnad att köra på någon i 30 kilometer i timmen jämfört med 45.

Förutom hastighetsöverträdelser var det några som under veckan körde mot rött (indraget körtkort) eller i bussfil (bot tusen kronor.) Inte heller var det alltid så att bilen som vinglade hade en berusad förare bakom ratten, mobiltelefonen kunde också vara bov i dramat.

– Vi ser dessvärre hur folk passar på att kolla mobilen på vägar med lägre hastighet. För dem blir det 1500 kronor i böter.

–Man kan tycka att mobilen är en skitsak, men den tar fokus från vägbanan. Jag tror att betydligt fler olyckor än vi har kännedom om orsakas av att föraren sitter med mobilen i handen.

Oskar Nyström berättar att vissa som stoppas frågar om polisen inte har något bättre för sig. Gripa våldtäktsmän till exempel.

– Självklart ska vi göra det också, men även trafikarbetet är viktigt. Håller man hastigheten räddar man liv.