Trafikvecka. Polisen hade under förra veckan fokus på hastighet. På bilden syns Fredrik Ehrström vid en kontroll i innerstan. Foto: Pekka Pääkkö

52 fick böter och fem förlorade körkortet

Under trafikveckan har polisen haft fokus på hastigheter i närheten av skolor och förskolor. På Lidingö fick 52 bilister böter och fem förlorade körkoret.

  • Publicerad 00:25, 29 aug 2021

Jag vill inte att folk ska tycka att vi jäklas

Kanske såg du dem i förra veckan? Poliserna som vinkade in bilister som inte hade hållit hastigheten i närheten av förskolor och skolor

Det var nationell trafikvecka i hela landet, med fokus på hastighetsbegränsningar.

På Lidingö gjorde polisen kontroller vid några tillfällen. Främst var det på Kottlavägen, Bodalsvägen och Norra Kungsvägen vid Rudboda som böter delades ut. Fem bilister på Lidingö blev dessutom av med körkortet.

– Det är aldrig roligt att bötfälla människor, och det är klart att vissa blir upprörda. Många är stressade föräldrar på väg till jobbet. Samtidigt måste jag säga att de flesta tar det bra, säger Oskar Nyström, gruppchef vid insatsen.

– Jag vill inte att folk ska tycka att vi jäklas. Jag brukar peka på den skola eller förskola som ligger i närheten och berätta att många barn rör sig i området. Skulle olyckan var framme är det stor skillnad att köra på någon i 30 kilometer i timmen jämfört med 45.

Förutom hastighetsöverträdelser var det några som under veckan körde mot rött (indraget körtkort) eller i bussfil (bot tusen kronor.) Inte heller var det alltid så att bilen som vinglade hade en berusad förare bakom ratten, mobiltelefonen kunde också vara bov i dramat.

– Vi ser dessvärre hur folk passar på att kolla mobilen på vägar med lägre hastighet. För dem blir det 1500 kronor i böter.

–Man kan tycka att mobilen är en skitsak, men den tar fokus från vägbanan. Jag tror att betydligt fler olyckor än vi har kännedom om orsakas av att föraren sitter med mobilen i handen.

Oskar Nyström berättar att vissa som stoppas frågar om polisen inte har något bättre för sig. Gripa våldtäktsmän till exempel.

– Självklart ska vi göra det också, men även trafikarbetet är viktigt. Håller man hastigheten räddar man liv.

Böter på upp till 4 000 kronor

På vägar där 30 km/h gäller återkallas körkortet om du har kört mer än 20 km/h över den tillåtna hastigheten.

Vid upprepade fortkörningsbrott kan körkortet återkallas även vid lägre hastighetsöverträdelser.

Böter på vägar med begränsning på 30 km/h.

1–10 km/h 2 000 kr

11–15 km/h 2 400 kr

16–20 km/h 2 800 kr

21–25 km/h 3 200 kr

26–30 km/h 3 600 kr

31> km/h 4 000 kr

Källa Polisen

Visa merVisa mindre

Fem liv kan sparas varje år

Studier av olika kollisionshastigheter i olyckor mellan bil och gående visar att det är fem gånger högre risk att den gående omkommer om den blir påkörd i 50 km/tim än i 30 km/tim.

Om hastighetsbegränsningen på alla 50-sträckor sänks till 40 km/timme kan minst fem liv kan sparas varje år. Dessutom slipper ungefär 83 trafikanter att bli allvarligt skadade.

Källa: Trafikverket

Visa merVisa mindre