Mordvapnet har konstaterats vara en kökskniv. Foto: Läsarbild Läsarbild/Polisen

51-åring mördade sambon med kniv – döms till vård

En 51-årig man döms för mord på sin sambo i deras bostad vid Skanstull i augusti i fjol. Mannen får rättspsykiatrisk vård eftersom han har en allvarlig psykisk störning. Dagen innan mordet sökte han akut psykisk hjälp, men skickades hem.

  • Publicerad 12:17, 20 mar 2020

Det var den 21 augusti förra året som en kvinna hittades död i en lägenhet på Ringvägen vid Skanstull på Södermalm.

I lägenheten hittades kvinnans sambo – en nu 51-årig man – som greps misstänkt för att ha mördat kvinnan med kniv. Senare hittades parets köksknivar utslängda på gården.

51-åringen döms nu för mordet till rättspsykiatrisk vård eftersom det är utrett att han vid händelsen hade – och fortsatt har – en allvarlig psykisk störning.

En av knivarna som fastslagits som mordvapen. Foto: Polisens förundersökning.

Sökte vård dagen innan

Mannen sökte dagarna innan brottet vård för psykiska problem, men skickades hem med två psykosdämpande tabletter.

51-åringen har hela tiden nekat till brott och sagt i polisförhör att han inte minns vad som hände. Det sista han minns innan mordet var att han skalade apelsiner i köket och att sambon tappade upp ett bad.

Mannen är tidigare ostraffad och framgångsrik företagsledare.

Balkongen där vittnen sett paret bråka. Foto: Polisens förundersökning.

Polisen dröjde

Polisen fick vid gripandet kritik för att ha dröjt hela två timmar innan de kom till lägenheten där vittnen larmat om höga skrik och bråk.

Polisen anmälde sig själva för misstänkt tjänstefel med anledning av att man dröjde så länge med att reagera på larmet, men Särskilda åklagarkammaren har lag det ned utredningen.