5000 AIK-fans vallfärdar till Kalmar på söndag

På söndag kan AIK vinna SM-guld i fotboll för tolfte gången. Många supportrar tar sig ner till Kalmar för att stötta laget till segern och få lyfta Lennart Johanssons pokal.

  • Publicerad 20:00, 8 nov 2018

På söndag spelas den sista omgången av Allsvenskan. För AIK:s del handlar det bara om en sak – ett tolfte SM-guld eller fiasko. Gnaget har suttit i förarhytten på guldtåget sedan i somras och hade ett stort försprång på övriga konkurrenter.

Men med fyra oavgjorda matcher på de fem senaste har det slutat med att allt kommer att avgöras i den sista omgången. Förra helgen spelade AIK hemma mot Sundsvall inför 50 000 åskådare. Där och då kunde AIK ha vunnit guldet. Men bollen ville inte in trots mängder av chanser.

– Jag trodde faktiskt att vi skulle vinna mot Sundsvall i söndags, så det blev ett jobbigt antiklimax efter det mållösa krysset, säger AIK-podden Radio Råsundas programledare, Nathalie Bergström.

Här är förutsättningarna i guldstriden mellan AIK och Norrköping:

Slutsålt på arenan

Till Kalmarmatchen på det passande arenanamnet, Guldfågeln Arena, har runt 5000 AIK:are köpt biljetter. Arenan tar in 12 150 åskådare. De biljetter som AIK fick tillgång till och kunde sälja genom sina kanaler tog fort slut.

Sedan dess har supportrar köpt biljetter på andra kreativa sätt. Bland annat Tony med SM-guldtatueringen som Mitt i skrev om förra veckan. Han köpte en specialbiljett.

– Jag fick köpa en sådan där biljett med matpaket som var svindyr men jag bara måste vara på plats. När jag försökte köpa årskort till Kalmar bara för att gå på sista matchen blev jag nekad, sa han då.

Lokala Ica-butiker runt om i Kalmar sålde biljetter till matchen. Då åkte personer boendes i Småland runt och köpte upp dessa som de sedan sålde vidare till AIK:are.

– Biljettrycket från ett motståndarlag har aldrig varit så stort som inför denna match, säger Kalmars säkerhetsansvarig Jonas Svendsén till Östra Småland.

Alla vägar bär till Kalmar

Vägarna till Kalmar kommer att färgas i svart och gult. Och i AIK-led är det nervöst. Några är säkra på guld medan andra inte alls känner sig så lugna och menar att man ”jinxar” om man pratar om guld innan matchen är spelad.

Vissa sätter hoppet till den gamla AIK-spelaren och tränaren, Andreas Alm som idag tränar Häcken och möter AIK:s guldkonkurrent Norrköping.

Nathalie Bergström på en match med AIK. Foto: Joakim Hall

Nathalie Bergström åker ner till matchen med ett specialbokat tåg. Hon ställer sig någonstans mitt emellan de olika åsikterna även om hon också är nervös.

– Jag försöker dock tänka att vad som än händer, så har laget levererat fantastiskt bra i år. Det har varit kul att se dem nästintill obesegrade på förstaplatsen i tabellen så pass länge, säger hon.

Matcherna i den Allsvenska slutstriden spelas på söndag klockan 15:00. Två timmar senare står det klart vilket lag som får lyfta Lennart Johanssons pokal och titulera sig svensk mästare 2018.


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!