Jimmy Baker oroar sig för att kommunen ska tvingas bekosta bygget av den nya myndigheten.

500 statliga jobb till Botkyrka – så reagerar politikerna

Fler arbetstillfällen för Botkyrkaborna och ett uppsving för det lokala näringslivet. Botkyrkas politiker välkomnar den nya myndigheten till kommunen. Men staten måste stå för bygget, menar Jimmy Baker (M).

  • Publicerad 14:01, 22 jan 2018

Nyheten att regeringen flyttar myndigheten för bistånd, Sida, till Botkyrka kom i morse. Nu reagerar politikerna på beskedet.

Jimmy Baker, gruppledare för Moderaterna i Botkyrka, välkomnar Sida och de 500 anställda på biståndsmyndigheten till kommunen.

– Det är jättebra med fler arbetstillfällen till kommunen. Det kan bli många synergieffekter med mer handel i området. Och i framtiden kan det innebära att fler Botkyrkabor får jobb kopplat till myndigheten, säger han.

500 statliga jobb till Botkyrka

"Staten får betala"

För att få plats med den gigantiska myndigheten kommer man att behöva bygga nytt. Det oroar Jimmy Baker (M), som menar att det inte får bli så att Botkyrka kommun står för bygget.

– Det får inte bli så att vi ska bygga nytt och sen hyra ut lokalerna, det bör staten göra själv. Jag vill inte måla fan på väggen, men det är ett medskick, säger han.

Under pressträffen klargjorde ministern Isabella Lövin att flytten långsiktigt inte ska innebära någon kostnadsökning för staten, genom att hyrorna i Botkyrka är lägre än på Östermalm.

L: Kombinera med ett nytt polishus

Var myndigheten ska ligga är inte bestämt, men med 500 nya arbetsplatser får det en stor betydelse för det område den placeras i. Både Ali Khalil (MP) och Lars Johansson (L) hoppas på norra Botkyrka.

– Med Södra Porten på gång och närheten till kollektivtrafiken tycker jag röda linjen, säger Ali Khalil, gruppledare (MP) och vd på företaget Miljonbemanning.

"Det är bra för Botkyrka och apropå placeringen kan jag påminna om Liberalernas förslag om att delar av kommunhuset borde flyttas till ett nytt hus i norra Botkyrka. Ett sådant hus kunde med fördel lokaliseras tillsammans med Sida och en polisstation i norra Botkyrka", skriver Lars Johansson (L) på BotkyrkaDirekts facebooksida.

L: "Bygg ett polishus i norra Botkyrka"

Kristdemokraternas gruppledare Stefan Dayne har inte hört om beskedet än när BotkyrkaDirekt hör av sig. Han menar att dagens besked är särskilt glädjande för Botkyrkas företagare.

– Jag tycker att det är bra för Botkyrka. Det är 500 anställda som behöver äta lunch och handla, det öppnas nya möjligheter för företagare här. De anställda kanske också vill bosätta sig i närheten av sin arbetsplats, säger Stefan Dayne.

Anders Thorén, gruppledare för Tullingepartiet, tycker att den bästa platsen är Tumba och föreslår att Sida tar över det turkosa kommunhuset när Botkyrka kommun flyttar till sitt nya kommunhus.

"Här finns en utmärkt möjlighet för Botkyrka kommun att finansiera det framtida kommunhuset. Kommunen kan erbjuda befintligt kommunhus att renovera till Sida mot att staten hjälper till med finansiering av ett nytt kommunhus. Denna lösning skulle kunna innebära ett rejält lyft för centrala Tumba. Vem vet Citycon kanske rentav skulle vilja satsa på ett uppgraderat centrum om nya kunder med högre krav på service och kvalitet", skriver han på Facebook.