Tar tid. "Kötiden ligger på flera år" säger Linda Holmquist på Botkyrka ridsällskap. Foto: Anders Björklund

500 personer i kö hos Botkyrka ridsällskap

Intresset för hästar och ridning har ökat lavinartat det senaste året. "Kön har nästan fördubblats under pandemin" säger Linda Holmquist på Botkyrka ridsällskap.

  • Publicerad 19:20, 31 jan 2021

Även de som redan rider vill rida ännu mer.

Bilden är densamma på flera håll i länet. Under pandemin har intresset för ridning växt lavinartat. För Botkyrka ridsällskap är trycket högt för att komma upp i sadeln. Här har kön under pandemin växt till 500 personer, nästan en fördubbling mot tidigare.

– Även de som redan rider vill rida ännu mer. Kurser och drop in-ridning som vi har på förmiddagar har blivit knökfulla direkt, säger Linda Holmquist som är verksamhetschef på Botkyrka ridsällskap.

Är du förvånad?

– Ja, lite måste jag säga. Vi tänkte att om folk blev arbetslösa och fick det kärvare ekonomiskt så skulle färre komma. Det är ju inte gratis att rida. Men det har blivit precis tvärtom.

Alice Carmo E Silva, 13 år, på hästen Amorina rider vid Sundby gård som också sett en kraftig ökning. "Jag älskar att rida. Det handlar mycket om samspelet med hästen. När man känner att det funkar, det är en väldigt häftig känsla." säger Alice. Foto: Sacharias Källdén

Klubben med 42 hästar har kunnat erbjuda ridlektioner som tidigare, utom för vuxengrupperna, men där har de istället lagt in ett extrapass.

Mindre stalltid

Stalltiden för de ridande har de dock fått dra ner på till följd av restriktionerna. Och barn och ungdomar som kommer för att vara skötare har tvingats stanna hemma.

– Vi har haft en massa barn och ungdomar på eftermiddagar och helger som skötare. Det är jättetråkigt, säger Linda Holmquist.

Teorier kring ökningen

Linda Holmquist tror att folk rest mindre under pandemin och väljer att lägga pengarna på annat. På Sundby ridskola i Huddinge tror också Mikaela Hofmeijer som är stallchef att det ökade ridintresset hänger ihop med en förändrad livsstil.

– Fler är hemma och har mer tid. Man reser inte och har därför också mer pengar. Då tänker man kanske att barnen ska få göra roliga aktiviteter på hemmaplan. Dessutom är många ute mer i naturen och ridning är något man kan göra, som inte har berörts så mycket av restriktionerna, säger Mikaela Hofmeijer.
Intresset för att skaffa en egen häst har också ökat under pandemin. Försäkringsbolaget Agria ser en kraftig ökning av antalet hästförsäkringar och har inte haft så höga nivåer sedan 2008.

Sveriges Radio rapporterar också att det finns en brist på hobby- och ridskolehästar i Sverige.

– De flesta hästar föds upp för att bli tävlingshästar, det är alltid svårt att få tag i ridskolehästar. Jag kan tänka mig att en del som funderat på att skaffa häst har gjort det i år, säger Mikaela Hofmeijer på Sundby gård.

Europas näst hästtätaste land

Sverige är Europas näst hästtätaste land efter Island.

Det finns omkring 900 ridsportföreningar anslutna till Svenska Ridsportförbundet. Ungefär hälften av dem driver ridskola, övriga är mer inriktade på tävling och träning för ryttare med egna hästar.

Svenska ridsportförbundet har drygt 151 000 medlemmar.

Ridsport är den tredje största ungdomsidrotten efter fotboll och innebandy.

Visa merVisa mindre