Minigolf, fotbollsplaner, promenader, jogging och simturer i utomhusbassängen. Det finns mycket att göra i Mellanbergsparken, vid Personnevägen i Västertorp.

Men stora förändringar planeras i området, både i parken och på andra sidan av Personnevägen. Runt 500 nya bostäder ska byggas och en ny sim- och idrottshall uppföras, om projektet blir verklighet.

Men innan ett förslag till detaljplan arbetas fram vill staden få in mer kunskap om hur människor använder parken. Därför har man startat en så kallad tidig dialog.

– Vi vill ha fördjupad kunskap om vad man uppskattar, vilka aktiviteter man håller på med och vilka platser man tycker är otrygga eller dåliga på andra sätt, säger Anneli Eskilsson, stadsplanerare vid stadsbyggnadskontoret.

Dialogen pågår den 25 januari-1 mars. Under den perioden kan man tycka till via sajten Stockholm växer.

Grönska försvinner

Exakta platser är ännu inte planerade för bostäderna. Var sim- och idrottshallen ska stå är heller inte klart, även om man tittar på den plats där utomhusbassängen finns i dag.

– Det finns en skyfallsproblematik i området som har att göra med sluttningar och sänkor. Vi måste noga utreda markförhållandena innan vi bestämmer byggplats, säger Anneli Eskilsson.

Att grönska kommer att försvinna står klart, men hur mycket vet staden inte än.

– Planerna är i ett tidigt skede, så vi har inte gjort den analysen än. Men stora gröna ytor ska finnas kvar. Området ska fortsätta att vara en värdefull parkmiljö.

Paviljonger rivs

När den nya sim- och idrottshallen är klar ska Västertorps sim-och idrottshall rivas. De två förskolepaviljonger som finns i parken ska rivas senast 2022, då en ny, permanent förskola i området ska vara klar. När de nybyggda modulhusen (där nyanlända nu börjat flytta in) ska tas bort är däremot inte klart.