Foto: Sofia Ekström

50 procent fler krogar på fyra år

Stockholmarna äter ute som aldrig förr. Och antalet restauranger slår alla rekord. I krogboomens Vasa-stan har det blivit 50 procent fler – på fyra år.

  • Publicerad 08:45, 6 jul 2015

Krogutbudet har formligen exploderat i Stockholm de senaste åren. Bara i Norrmalms stadsdelsområde har antalet serveringstillstånd ökat med 50 procent sedan 2011 och i hela Stockholm har restaurangbranschens omsättning fördubblats mellan 2002 och 2014, enligt SCB.

Mac Donald Lundgren, som sedan 2005 driver den klassiska krogen Tranan, håller med om att det just nu pågår en krogboom i Stockholm.

– De sista tio åren har varit fantastiska i Stockholm. Och det är också bra grejer som startar. Den halvtaskiga pizzerian med ett bra läge finns inte kvar, säger han.

Han tror dels att ökningen beror på de ekonomiska förändringar som skett de senaste åren, som minskad krogmoms och möjlighet för fler att få serveringstillstånd. Men han ser också en förändring hos den nya generationens kockar.

– Jag tror att de är kaxigare på något vis, att de vågar. Att köpa en krog kostar inte så mycket om man går ihop några stycken. Det behövs inte heller så många för att öppna ett mindre ställe, säger han.

Enligt Calle Carboni på Svenska Brasserier, som driver bland annat Sturehof, har gästerna också bättre råd med restaurangbesök i dag, inte minst på grund av jobbskatteavdragen och ännu låga räntor.

– Ja, folk har mer pengar på fickan. Och man är samtidigt mån om sin tid och vill kanske hellre tillbringa tid tillsammans än att bjuda hem någon och vara upptagen i köket, säger han.

En som äter ute oftare än förr är Håkan Klinterhäll som i onsdags kväll satt på Tranans uteservering.

– Vi lagar ju sällan mat hemma. Och jag håller med om att det inte är en lika stor grej att gå ut och äta, det har blivit något man gör efter jobbet. Jag tror vi går ut och äter ett par tre gånger i veckan.

Hans flickvän Mette Sandgren fyller i att det inte behöver vara så dyrt varje gång.

– Nu sitter vi på Tranan men det kan ju också vara att man tar en pizza, säger hon.

Men allt är inte bara solsken. Om det blir sämre tider får vi mindre över till krogbesök. Och trots boomen kämpar många krögare hårt redan nu.

– Marginalen på marknaden väldigt små, säger Erik Bratthall, presschef på branschorganisationen Visita.

– Priserna är pressade och personalkostnaderna är höga. Vår bransch har en vinstmarginal på två procent i snitt och det är lägre än i andra branscher.

Håkan Klinterhäll och Mette Sandgren skippar matlagningen flera kvällar i veckan och äter ute i stället. Den här gången på Tranan.

Fakta

577 utskänkningstillstånd 2015

Under perioden 2002–2014 har antalet företag i restaurangbranschen i Stockholms stad ökat från 2 300 till 3 600.

Under samma tid ökade också de anställda från 14 500 till 24 200. Omsättningen mer än fördubblades från 9,8 miljarder kronor till 20,7 miljarder.

Antalet stadigvarande utskänkningstillstånd i Norrmalms stadsdelsområde har ökat med 50 procent från 385 i januari 2011 till 577 i januari 2015. Alkohollagen ändrades 2012 så att det blev enklare att få tillstånd.

Källa: SCB, Visita och Stockholms stad

Visa merVisa mindre