Ett lamm står på sin mamma vid Uddby gård. Foto: Pekka Pääkkö

50 nya lamm bor på Uddby gård

Samtidigt som sommarvärmen kommer så har visningsgården Uddby gård i Tyresö fått nytillskott på djurfronten. Baggen Thor är pappa till runt 50 lamm.

  • Publicerad 15:55, 28 maj 2021

Årets nya lamm är ute i hagarna, hönsen går fritt och getterna väntar killingar. Stämningen är rogivande och idyllisk. Vid en av hagarna står Jessica Lindquist med sin dotter Lo.

– Vi brukar gå hit och bada på somrarna. Någon gång per år passar vi på att titta på djuren, idag passade bra när det inte är så mycket folk här. Det är härligt att ha ett sånt här ställe i närheten, säger Jessica Lindqvist.

David Neveling arrenderar det tätortsnära gården och driver den själv. Han bor med sin fru och deras två barn på gården.

– Det bästa är mötet med alla människor och att kunna visa upp gården. Att tillgängliga göra allt så att framför allt barnen kan få komma nära djuren är det häftigaste, säger han.

Killingarna är på väg

Gården visas för besökare, ladugård och gårdsplaner är anpassade efter det. Även i år har det fötts nya djur på gården.

– Vi har runt 50 nya lamm, några kalvar och snart väntas några killingar, säger David Neveling.

Han uppskattar friheten i sitt arbete.

– Det är skönt att vara ute nästan hela tiden.

Öppnar kaféet till hösten

Uddby gård är KRAV-certifierade och de vill utbilda i och uppmuntra till kretsloppstänkande. I den gamla gårdslängan har de en mötesplats för byggnadsvård, lantbruk och hantverk. Där kan man köpa garn från egen ull, ekologiska lammskinn och ägg från gården.

Sedan 2017 finns en djur- och naturförskola med runt 30 elever, som dagen till ära rider på några av hästarna. Gården har också ungdomar som sköter och rider småhästarna samt hjälper till med lantbruksdjuren.

Trädgårdskaféet på gården är dock för litet för att ha öppet under pandemin.

– Vi hoppas på att kunna öppna det till hösten om restriktionerna lättar, men man kan ta med sig eget fika och sitta i trädgården. Det är trevligt när folk gör det. Förra sommaren hade vi mer besökare än vanligt här då många var hemma på grund av pandemin. Det var roligt med så mycket folk, säger David Neveling.

Baggen Thor är pappa till alla 50 lammen. Foto: Pekka Pääkkö

Uddby gård

Uddby gård ligger nära Alby friluftsområde. En familj vid namn Magnusson arrenderade visningsgården Uddby gård mellan 1929 och 2015. Martin Magnusson och hans syster sade upp arrendet 2016 och då bestämde kommunen att David Neveling, då 46 år, ta över arrendet.

Lantbruket på Uddby omfattar kring 50 hektar och gårdens beteshagar återfinns till stora delar i Alby naturreservat, granne med Tyresta Nationalpark.

Källa: Uddby gård

Visa merVisa mindre

Jessica Lindquist och hennes dotter Lo passade på att komma till gården och titta på djuren när det inte var så mycket folk. Foto: Pekka Pääkkö