50-åringen som alltid vill vara störst

Den 27 september fyller Täby Centrum 50 år. Affärer som EPA, NK och Domus öppnades, men de mindre butikerna fick det svårt. Då som nu var visionen att vara störst.

  • Publicerad 13:00, 25 sep 2018

Kerstin Ferenius, från Täbys hembygdsförening, var en av dem som var bjuden på invigningsmiddagen den 27 september 1968.

– Min man var kommunalpolitiker, men jag har svårt att minnas den där middagen. Då var jag var mitt uppe i småbarnsåren.

Inglasat centrum på arkeologisk fyndplats

1962 antog politikerna stadsplanen. Täby Centrum skulle bli ett inglasat storcentrum, mitt i knutpunkten för kommunikationerna Stockholm Rimbo Järnväg och Södra Roslags Kustbana.

I närheten låg Tibble gård, en levande bondgård med mjölkkor. Och en bit norrut fanns en passande plats som det visade det sig var ett gravfält med arkeologiska fynd. Den var man först tvungen att gräva ut.

Döden för många privataffärer

Flera affärer fick svårt att fortsätta sin handel när Täby Centrum öppnades. Tidigare hade valmöjligheterna inte varit så många. Plötsligt var utbudet så stort att man inte behövde åka in till stan.

– Mina föräldrar hade en manufaktur, och sålde skor och kläder i Roslags Näsby station. De fick erbjudande att ha en lokal i Täby Centrum, men hyran var för hög. De mådde inte så bra, men de flyttade affären till Upplands Väsby. Där gick det bättre, säger Kerstin Ferenius.

– Samtidigt behövdes fler affärer när kommunen växte, tillägger hon.

Ett rejält födelsedagsfirande

50-årsdagen firas stort, enligt centrumchefen Linda Jensen.

– Vi har redan haft ett stort tårtkalas i centrum och kommer under följande veckor att fortsätta överraska våra besökare med roliga inslag och upplevelser. Vi avslutar även månaden med ett storslaget modeevent som äger rum under helgen den 29-30 september, säger hon och fortsätter:

– Det är verkligen kul att Täby C har betytt så mycket för så många under alla dessa år.

Vad är er vision idag?

– Vi är ett av Sveriges största köpcentrum med en unik mix av restauranger och butiker. Under 2018 har hittills 19 nya butiker öppnat, till exempel Lion of Porches, Lacoste, Foot Locker och Rusta. Inom kort kommer flera andra varumärken; Media Markt, Scotch and Soda och Royal Design.