Poppis. Engelska skolan har redan en skola i Enskede och en i Liljeholmen. Nu vill man expandera i Söderort med nya skolor i både Älvsjö och Årsta. Foto: Engelska skolan

50 000 står i kö - nu vill Engelska skolan starta två nya skolor

Ordning och reda, ”tough love” och undervisning på engelska är poppis i Stockholm. Engelska skolan har över 50 000 elever i kö till sina skolor. För att möta suget från Söderortsborna vill man nu starta två nya skolor.

  • Publicerad 13:21, 9 apr 2015

– Vi hoppas kunna starta i både Årsta och Älvsjö, säger Jonathan Howell, pressansvarig på Engelska skolan.

Stockholmarnas sug efter disciplin och utbildning på engelska är långt ifrån mättat. Förra augusti stod sammanlagt över 50 000 elever i kö för att börja i någon av Engelska skolans 12 skolor runt om i länet. Nu har skolan ansökt om att få starta två nya F-9 förskolor med 720 elever var. En i Älvsjö och en i Årsta.

– Intresset för våra skolor är väldigt högt i de här områdena så vi vill tillgodose det intresset genom att öppna nya skolor, säger Jonathan Howell.

Positiv till skolan

Utbildningsförvaltningen är positiv till skolans ansökningar men sista ordet har Skolinspektionen.

– Jag kan inte ge något förhandsbesked men vi fattar beslut löpande och vår målsättning är att ha fattat beslut om alla ansökningar senast den sista september, säger Gun Hedman Champdavoine, utredare på Skolinspektionen.

Ordning och reda

Höga krav, ordning och reda och utbildning på engelska, Jonathan Howell tror att suget efter Engelska skolan beror på en rad saker.

– Vi har höga akademiska krav, en lugn och trygg skolmiljö och något som vi kallar för ”tough love” med tydliga gränser och riktlinjer. Vi tillåter inte att man går utanför gränserna men vi gör det med elevernas bästa för ögonen, säger han.

50 procent på engelska

Också skolans inriktning där upp till 50 procent av undervisningen sker på engelska bidrar till populariteten, tror han.

– Eleverna vill verkligen kunna bemästra engelska, inte bara kunna prata det. Både föräldrar och elever ser ett värde i det, säger han.

Och intresset för att gå på Engelska skolan har aldrig varit större.

– Kön är definitivt större än den någonsin varit men det beror också på att vi startat fler skolor och att varje skola har sin egen kö. Vi har inte kunnat hålla jämn takt med efterfrågan. Vi ska fortsätta att försöka starta fler skolor och förhoppningsvis kommer vi att göra det en dag men kön bara fortsätter att växa, säger Jonathan Howell.

Årskurs 4-9

Exakt var skolorna ska ligga och hur stora de kommer att bli är ännu oklart men planen för både Årsta och Älvsjö är att starta skolor för årskurserna 4-9 med öppning i Älvsjö 2016 och Årsta 2017.

Anledningen till att man ansökt om att få starta F-9-skolor är för att i framtiden kunna utöka verksamheten om man skulle vilja.

– Om vi skulle hitta en byggnad som skulle lämpa sig för att bedriva även årskurs 1-3 i så vill vi kunna ha möjlighet att göra det. Vi vill inte gå miste om den möjligheten, säger Jonathan Howell.

Fullt utbyggda med elever i alla årskurser mellan 4-9 väntas skolorna inte vara förrän 2020/2021.

– Vi kommer att starta med färre klasser och sedan expandera över tid. Det fungerar bättre så.

Engelska skolan

Engelska skolan har idag 10 skolor runt om i Stockholms län.

I dagsläget har man grundskolor i Bromma, Enskede, Huddinge, Järfälla, Liljeholmen, Nacka, Skärholmen, Täby och Tyresö och ett gymnasium på Södermalm. Till sommaren öppnar ännu en skola, i Kista.

Sammanlagt går över
7 600 elever i någon av Engelska skolans skolor i Stockholm.

Varje skola utom gymnaiseskolan har sin egen kö och förra augusti stod sammanlagt över 50 000 elever i kö för att få börja i någon av Engelska skolan skolor i Stockholm.

Visa merVisa mindre