Foto: Stefan Källstigen

5 års fängelse för terrorbrott

Den 20-årige Sollentunabon åtalades för att ha försökt bygga en självmordsbomb. Nu har han dömts till fem års fängelse för föreberedelse till terroristbrott.

  • Publicerad 09:42, 2 jun 2016

20-åringen åtalades i början av april för förberedelse till terroristbrott. Vid en husrannsakan hos mannen hade polisen hittat en rad föremål – bland annat en tryckkokare, ljusslinga, stålkulor, aceton.

Tingsrätten har nu har slagit fast att dessa var avsedda för tillverkningen av en självmordsbomb.

Annan tung bevisning i målet var instruktioner om hur man tillverkar en bomb, propaganda från IS och 20-åringens resor till Turkiet – som enligt tingsrätten var försök ansluta sig till IS.

– Det är inte klart vilket som skulle ha varit målet för ett bombattentat. Men vi gör bedömningen att sprängning av en splitterbomb som den aktuella har kunnat skada Sverige och att avsikten med en sådan bomb måste ha varit att injaga fruktan på det sätt som terroristbrottlagen anger, säger rådman Mikael Swahn i ett pressmeddelande.

Tingsrätten bedömer att straffvärdet är sex års fängelse, men med hänsyn till gärningsmannens ålder bestäms straffet till fängelse i fem år.

Den rättspsykiatriska undersökningen visade att mannen inte är i behov av vård.

Texten uppdateras.

Läs mer:

”Han försökte tillverka en självmordsbomb”

Åklagaren tror på fällande dom

Terroråtalad ska psykundersökas

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Se upp för algblomning i Sollentunas vatten

Nyheter Algerna kan vara giftiga visar provtagning Just nu finns det algblomning i Sollentuna, bland annat i Edsviken. Inte för att det är badväder, men skulle du trots allt fundera på ett dopp så tänk om.torsdag 22/10 16:15