Edsbergs centrum. Sollentuna har två områden som klassas som utsatta: Edsberg och Tureberg. Foto: Mitt i

5,8 miljoner till utsatta områden – så ska de användas

Sollentuna får 5,8 miljoner kronor i statsbidrag till sociala insatser för barn och unga i utsatta områden under 2021. Nu står det klart att Alliansen vill satsa bland annat på nya fältarbetare, en fritidsledare, en satsning på avhopparverksamhet och sommarlovsaktiviteter.

  • Publicerad 05:50, 3 maj 2021

– Det är ett speciellt år när föreningarna går på knäna till följd av pandemin. Därför är det glädjande att vi får ta del av dessa statsbidrag så att kommunen ytterligare kan stärka sommarlovsaktiviteterna för barn och unga, säger Thomas Nyman (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Det är Socialstyrelsen som har fått i uppdrag att genomföra en satsning på sociala insatser för barn och unga i utsatta områden under åren 2021–2023.

I år fördelas 243,5 miljoner kronor till 26 kommuner i Sverige, varav nio i Stockholms län. En av dem är Sollentuna som alltså får 5,8 miljoner kronor.

Fritidsgårdar förstärks

Syftet med statsbidraget är att minska risken att barn och unga dras in i eller påverkas av kriminalitet. Alliansen i Sollentuna har nu tagit fram ett förslag på hur pengarna ska fördelas under 2021.

Fritidsgårdarna kan få förstärkning med en fritidsledare och personalen kan få handledning kring hur de hanterar olika typer av problem. Pengarna kan också användas till att skapa fler sommarlovsaktiviteter, allt från idrott till musik och poesi. Sollentunas föreningar kommer att ha en stor betydelse för sommarlovsaktiviteterna och ett särskilt bidrag utformas för dem.

Nya ungdomscoacher

En annan satsning är förstärkt stöd för personer mellan 16 och 29 år som varken studerar eller arbetar.

– Genom att anställa två nya ungdomscoacher för 2021 kommer vi kunna ge än mer hjälp till barn som behöver extra stöd. För att nå målet om inga utsatta områden till 2030 är den här typen av hjälp en oerhört viktig nyckel, säger Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Kommunen kan även anställa en ungdomshandledare som får i uppgift att handleda några av Sollentunas unga så att de kan hjälpa till att genomföra de sommarlovsaktiviteter som kommunen erbjuder.

Förebygga brott

Under 2021 ska pengarna också användas till insatser som kompletterar det arbete som kommunen gör för att öka möjligheterna till en meningsfull fritid bland barn och unga och för att förebygga brott i Edsberg och Tureberg.

Till exempel ska tre nya fältarbetare och en processledare för avhopparverksamhet att anställas. Därtill ska det våldsförebyggande arbetet förstärkas.

Så ska polisen stoppa Sollentunas kriminella gäng

Utsatta områden i Sollentuna

Statsbidraget riktas till kommuner med utsatta områden.

I Sollentuna klassas Edsberg som ett utsatt område, vilket definieras som ett område med låg socioekonomisk status där kriminella påverkar lokalsamhället genom hot eller öppen narkotikaförsäljning och offentliga våldshandlingar.

Tureberg bedöms ha en överhängande risk att bli ett särskilt utsatt område, vilket kännetecknas av att kriminella grupper byggt upp parallella samhällsstrukturer och påverkar lokalbefolkningens benägenhet att delta i rättsprocesser i sådan utsträckning att det är svårt eller omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag.

Den 10 december 2020 tog kommunfullmäktige beslut om att alla verksamheter ska redovisa sina insatser för ett tryggare Sollentuna och att det inte ska finnas några utsatta områden i kommunen 2030.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Smittspridningen fortsätter att öka

Nyheter "Slarvar vi, får vi betala för det senare", säger Stefan Löfven (S) Antalet smittade av covid-19 fortsätter att öka i Sollentuna. Under vecka 18 konstaterades 261 nya fall, vilket är fler än på fem veckor, enligt Folhälsomyndighetens senaste statistik.fredag 14/5 9:39

Advokat varnas – ska betala straffavgifter

Nyheter Blev anmäld till Advokatsamfundet En advokat i Sollentuna blev anmäld till Advokatsamfundet av en annan jurist och en klient. Nu måste hen betala straffavgifter på sammanlagt 10 000 kronor för att inte ha yttrat sig i tid om...torsdag 13/5 9:15