5 600 Sollentunabor är beviset: Fysisk aktivitet räddar liv

En aktiv och hälsosam livsstil minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom med 21 procent. Det visar en studie som i 22 år har följt 5 671 Sollentunabor då de via primärvården har deltagit i ett program med hälsosamtal, fysisk aktivitet på recept och hälsokontroller.

  • Publicerad 14:52, 27 jul 2020

– Vår studie visar att primärvården fyller en viktig funktion för att minska sjuklighet och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom, men även död av andra orsaker. Vi är jätteglada över resultaten, säger Mai-Lis Hellénius, Sollentunabo och professor vid Karolinska Institutet som har genomfört studien.

Totalt deltog 5 761 personer som någon gång mellan åren 1988 och 1993 besökte primärvården i Sollentuna och deltog i preventionsprogrammet. De jämfördes med nära 35 000 referenspersoner från resten av Stockholms län under samma tidsperiod.

175 dödsfall kan ha förhindrats

Studien pågick till 2011 och resultatet presenteras nu i en internationell tidskrift.

Förutom betydligt lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom visar studien att de som deltagit i preventionsprogrammet har 12 procent lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och 17 procent lägre total dödlighet jämfört med referensgruppen. Det innebär att uppskattningsvis 175 dödsfall förhindrades bland dem som deltog i programmet.

Fysisk aktivitet på recept

Deltagarna i preventionsprogrammet erbjöds en hälsokontroll och fick råd om att öka sin fysiska aktivitet genom bland annat fysisk aktivitet på recept. De fick också råd och stöd till en hälsosam livsstil genom en öppen föreläsningsserie, dietistkontakt, grupper för viktminskning, rökavvänjning och stresshantering.

– Nationella och internationella riktlinjer har i många år poängterat betydelsen av livsstilsförändring som en bas för prevention och behandling av hjärt-kärlsjukdomar, men fortfarande saknas till stor del långsiktiga vetenskapliga utvärderingar av sådana satsningar. Svenska register ger oss en unik möjlighet, säger Gunilla Journath, medicine doktor och forskare knuten till Karolinska Institutet i Solna.

”Borde införas över hela Sverige”

Studien är finansierad av Hjärt-Lungfonden Region Stockholm, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och Svenska Läkaresällskapet.

– Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige i dag och omkring 2 miljoner är drabbade. Mai-Lis Hellenius forskning visar både på vikten att ha ett strukturerat arbetssätt för prevention i samhället. Hälsosamtal som bidrar till ett friskare liv borde införas i primärvården över hela Sverige, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

”Köpare” tog telefon och sprang

Nyheter De hade stämt träff i onsdags klockan 14.30 i Tureberg där säljaren lämnade över sin mobiltelefon till köparen för att han skulle kunna kontrollera den. Men köparen lämnade aldrig tillbaka telefonen...fredag 27/11 6:40

Möte i kväll om våld och otrygghet efter brutalt rån i söndags

Nyheter Tonårspojke misshandlades helt oprovocerat vid 18-tiden i Rotebro En tonårspojke blev rånad och misshandlad av två killar i Rotebro vid 18-tiden i söndags. Pojkens pappa blev frustrerad och skrev ett inlägg på Facebook. Det ledde till ett digitalt möte om...torsdag 26/11 18:32

Trenden bruten – färre nya coronasmittade än veckan innan

Nyheter Nya siffror från Folkhälsomyndigheten i dag Under vecka 43–46, fyra veckor i rad, ökade antalet nya coronasmittade i Sollentuna. Men nu har kurvan vänt, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror som presenterades i dag. Under vecka 47...torsdag 26/11 15:42