Victoria Callenmark är tillförordnad stadsdelsdirektör i Skarpnäck sedan 2017. Foto: Läsarbild Stefan Lundh+Åsa Sommarström

5 500 nya invånare i stadsdelen på tio år

I dag bor det drygt 46 500 i Skarpnäcks stadsdelsområde men inom tio år kommer det bo drygt 52 000 människor i området. –  Vi ser entusiatiskt på framtiden och välkomnar de framtida medborgarna, säger Victoria Callenmark, stadsdelsdirektör.

  • Publicerad 10:49, 8 jul 2018

Östra Söderort ska gå från 203 482 till 242 539 invånare på tio år enligt den senaste prognosen från Stockholms stad som Sweco har gjort. Det kommer ställas krav på nya bostäder, att kollektivtrafiken fungerar som den ska och människor får den service de ska.

– Det viktigaste är att säkerställa det finns skolor, ålderdomshem och gruppboenden för personer med funktionsnedsättning. Den sociala servicen är den största utmaningen, säger Victoria Callenmark, tillförordnad stadsdelsdirektör.

Hammarby- Skarpnäck har idag drygt 46 500 invånare, år 2027 ska det bo knappt 52 000 människor i stadsdelen.

– Det är gynnsamt att bygga i Skarpnäckområdet. Det är kollektivnära, det finns plats att bygga på och möjligheter att förtäta. Det är inte så dyrt att bygga här jämfört med innerstan, marken är inte lika dyr. Det blir bostäder för vanligt folk. Men det är viktigt att vi har en medborgardialog under hela den här processen för det ska bli så bra som möjligt, säger Victoria Callenmark.

Hos stadsdelsförvaltningen ser man bara positivt på den ökade befolkningen.

– Det är god framförhållning som gör att vi kan förbereda olika typer av service. Vi ser entusiatiskt på framtiden och välkomnar de framtida medborgarna, säger Victoria Callenmark.