11-årige Dan matar Greta-Stina och Cornelia och håller ett extra öga på hornen. Foto: Malin Nilsson

4H-lägret botar barnens rädsla för djur

Sommaren 2020 är inte bara mild – den är ganska tråkig också, konstaterar 13-åriga Lilian. Här på 4H-klubbens läger är det däremot inte tråkigt. Herr Nilsson och Lillebror grymtar i gräset. – Grisen är det tredje smartaste djuret, sen kommer hunden, berättar hon.

  • Publicerad 11:07, 29 jul 2020

Gårdskarln Fredrik Gustavsson håller ner trädet så att Greta-Stina når upp till bladen. Medan hennes killing springer runt benen på henne och gör ett och annat glädjeskutt, behöver hon distraheras för att stå still så att hon inte stångas.

– Hon gillar inte att bli klappad på huvudet, förklarar Fredrik.

Greta-Stina och hennes förstfödda killing Cornelia. Foto: Malin Nilsson.

Fullbokat läger

Här mitt bland lägenhetskomplexen, knappt tio minuter från centrum, är lägret på Tensta 4H-klubb i full gång. Precis som tidigare år är det fullbokat på årets läger.

13-åriga Lilian och 11-åriga Sophia är där för första gången.

– Min kompis var här förra året och berättade hur kul det var, så då ville jag också hit, säger Lilian.

Den här veckan är det pysselläger. Barnen målar muggar, gör egna ramar, pressar blommor och så det de alla är här för – att ta hand om djuren.

Vi har inga djur hemma

Sophia, 11 år

Lilian och Sophia trivs allra bäst i halmen med kaninerna Astrid och Farbror Melker. Lilian går in till dem varje dag för att mysa.

– Jag gillar den här mest, jag är helt kär i den, säger Sophia och pekar mot den vita kaninen – Farbror Melker.

– Vi har inga djur hemma för pappa är allergisk, men när jag fyller år ska jag få en kanin för att kunna sova bättre på natten, säger hon.

Lilian, 13, och Sophia, 11, myser med kaninerna Astrid och Farbror Melker. Foto: Malin Nilsson.

Kaninerna är en klar favorit bland barnen.

– Det bästa är att gå in till kaninerna för de är så lugna, så man kan klappa dem, säger 7-åriga Nayah.

En gård i generationer

4H-gården i Spånga by har verkat i 45 år. Hit har generationer av Järvabor kommit och lärt sig om lantbruksdjur.

Tre får har gått i pension och nya väntas komma. Förutom kaniner och getter finns här höns, grisar och två hästar. De sistnämnda är nu på bete och äter upp sig inför de kommande lägren i augusti.

När Mitt i besöker lägret har barnen lärt sig om både grisar och getter under förmiddagen.

– Vi har lärt oss deras delar, vad de gör, vad de äter. Vi brukar mysa med dem. Grisen är det tredje smartaste djuret, sen kommer hunden, berättar Lilian.

Vad är det bästa med lägret?

– Under coronan har det inte funnits så mycket att göra och särskilt inte i slutet av sommarlovet, så det är kul att vara här.

Sophia och Lilian klappar minigrisarna Herr Nilsson (till vänster) och Lillebror (till höger). Foto: Malin Nilsson.

Botar barnens rädsla

Tensta 4H-klubb arbetar återkommande med barnen på närliggande Enbacksskolan för att från tidig ålder lära sig om djur enligt Djurskyddet Sveriges värdegrund. De får utveckla sin empatiska förmåga och få ett respektfullt synsätt på djur. Arbetet märks även hos lägerbarnen, säger gårdsinstruktör Tove Rydén:

– Många som kommer hit är rädda för djur. De har lärt sig att djur är farliga, det kanske är deras föräldrar som har sagt det, men så visar det sig att de aldrig har haft kontakt med djur. Här lär de sig att de inte alls är farliga.

Gårdsinstruktör Tove Rydén och gårdskarl Fredrik Gustavsson med minigrisarna Lillebror och Herr Nilson. Foto: Malin Nilsson.