Alla har inte råd att åka på fina semesterresor under sommaren. Foto: Mostphotos

470 barn i skuldsatta Lidingöfamiljer

En del har knappt råd att ge barnen en glass, medan andra familjer har råd att åka på dyra utlandssemestrar. På Lidingö lever 470 barn i familjer med skulder hos Kronofogden.

  • Publicerad 09:30, 16 jul 2018

Färska siffror visar att cirka 176 000 barn i Sverige lever i familjer där minst en av föräldrarna har skulder hos Kronofogden. Det är närmare vart tolfte barn. Av dessa bor 470 på Lidingö.

– Vi vill lyfta fram att det finns många barn som lever i ekonomisk utsatthet och uppmuntra vuxna att våga prata med barn om ekonomi, säger Anna-Karin Lindahl, som arbetar med att förebygga skuldsättning hos Kronofogden.

Stora skillnader

Skillnaderna mellan landets kommuner är stora. Lägst andel barn i skuldsatta familjer har i Danderyd – 2,1 procent. Högst andel har Botkyrka med 14 procent. Lidingö placerar sig med 4,2 procent en bit under länssnittet som är 7,9. I hela riket är snittet 8,3 procent.

Anna-Karin Lindahl tycker att det är viktigt att prata med barn om ekonomi, så att de inte tror att det är deras ansvar om pengarna inte räcker till.

– Lika viktigt som att uppfostra barnen om andra saker, lika viktigt är det att prata om pengar och varför det ser ut på ett visst sätt i familjen, säger hon.

Samarbete med Bris

Sedan ett och ett halvt år tillbaka arbetar Kronofogden tillsammans med Bris, Barnens rätt i samhället, för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi.

Utöver barn i familjer med skulder hos Kronofogden finns även ett okänt antal barn i hushåll som har små ekonomiska marginaler.

Fakta

Så stor andel barn bor i familjer med skulder hos Kronofogden

Källa: Källa: Kronofogden

Så talar du med barnen om pengar

  • Lyssna, prata och svara på frågor så ärligt du kan utan att skrämma. Förklara vad familjen i första hand måste använda pengarna till och varför.
  • Börja tidigt, utifrån barnets mognadsnivå. Var noga med vilka signaler du skickar ut, till exempel om märkeskläder och resor. Alla har inte råd.
  • Var tydlig med att det är du som vuxen har ansvar för familjens ekonomi och att det inte är barnets ansvar att lösa eventuella problem.

(Källa: Kronofogden, Bris)