46 granatattacker i Stockholm senaste åtta åren

Sverige är mer utsatt för attacker med handgranater än exempelvis Danmark, Norge och Tyskland. Det säger kriminologen Amir Rostami som forskat i ämnet.

  • Publicerad 07:30, 10 dec 2018

– Varför det ökar så pass kraftigt och varför Sverige sticker ut är frågor som vi inte kan svara på, säger kriminologen Amir Rostami till SVT Nyheter.

Skjutningar flerdubblades

Enligt rapporten ”Explosive violence: A near-repeat study of hand grenade detonations and shootings in urban Sweden” som tagits fram av forskare på Institutet för framtidsstudier och Malmö universitet har det inträffat 116 granatattacker I Sverige på åtta år. 46 av detta skedde i Stockholmsområdet.

Samtidigt har dödsskjutningarna flerdubblats de senaste tio åren.

Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren, som är expert på gängkriminalitet, beskriver situationen som extrem med tanke på att Sverige inte är ett land som befinner sig i regelrätt krig.

Storstäder mest utsatta

Huvuddelen av handgranatsattackerna inträffade i storstadsregionerna Stockholm,  Malmö och Göteborg. Under samma period inträffade 1 048 skjutningar i storstäderna, framför allt i de utsatta områdena.

Under det mest utsatta året, 2016, detonerades 39 handgranater vilket kan jämföras med 18 attacker i hela landet hittills i år.

Två döda

Av alla granatattacker har en tredjedel riktats mot människor. Resten har använts mot olika objekt som polishus och fastigheter.

Totalt har två personer dödats på grund av exploderande handgranater och ett tiotal har skadats.