Viktig. Skäggprydde Andreas Paulsson var inblandad, som målskytt eller framspelare, i över en tredjedel av de 79 mål som Sollentuna HC gjorde i HockeyTvåan östras 16 matcher. Foto: Leif Boman

45-årige ”Pålle” dominerar i sitt nya lag

Vem är det som spelar och spelar och aldrig slutar göra poäng? Svar: Andreas ”Pålle” Paulsson. Den 45-årige hockeyveteranen är ny i Sollentuna HC – men knappast ny i Stockholmshockeyn.

  • Publicerad 06:50, 19 nov 2021

Tröjan ska vara svettig efter en match.

– Men det är inte så att jag kommer in i omklädningsrummet och känner att fan vad gammal jag är. Jag är en i laget, jag hänger med i surret, säger Andreas.

Och minst lika bra hänger han med på isen. I grundserien, som avslutades i tisdags, vann Andreas den interna poängligan med 6 mål och 21 assist på 16 matcher.

Många poäng har han gjort genom hela karriären. Och den är som sagt lång – Andreas gjorde debut i A-laget för moderklubben Väsby IK redan säsongen 93/94 och har sedan dess envist kört på i Allsvenskan och division 1.

De senaste åren har han spelat för Vallentuna i ettan, men inför den här säsongen ville klubben föryngra.

– Och då är det ju rätt naturligt att de inte kan ha kvar mig! säger Andreas och skrattar.

”Kände att jag hade mer att ge”

Men att lägga av var inte aktuellt.

– Nej, jag var inte riktigt nöjd med sista året i Vallentuna, och jag kände att jag hade mer att ge.

Flera division 2-klubbar visade intresse, men Andreas bestämde sig ganska snabbt för Sollentuna HC.

– Det är en revanschsugen förening eftersom man åkte ur ettan förra säsongen. Dessutom är det nära för mig, både från jobbet och hemifrån.

Att han åldersmässigt skulle kunna vara pappa till så gott som varje lagkamrat var alltså inget som störde.

– Nej, jag är ju van att vara äldst nu. Och i Vallentuna spelade jag med min son Lukas, så där var jag på riktigt pappa till en i laget!

Lägre tempo

Skillnaden mellan divison 1 och division 2 har varit tydlig, tycker Andreas.

– Här kan man möta nåt lag som knappt får ihop tre femmor, och tempot är lite lägre. Samtidigt finns det många duktiga spelare i tvåan också, och även om vi leder serien så är det inte så att vi åker runt och gör vad vi vill.

Är du nöjd med din egen insats hittills?

– Nja, jag blir nog aldrig helt nöjd. Det har gått okej, men jag vet att jag har en växel till – och det är bra för det kommer att bli lite tuffare i Alltvåan.

Hur kommer det sig att du har fortsatt att spela så länge?

– Jag har ett extremt driv att få tävla, jag tävlar även mot folk som inte ens vet om att jag tävlar mot dem! Och så är det att få vara en del av något, att kämpa ihop som ett lag. Plus så klart att kroppen har hållit. Jag la om min träning lite för tio år sedan så att jag tränar mycket, men också bra.

Har din spelstil förändrats med åldern?

– Jag har inte de explosiva musklerna som jag hade förr, så jag är långsammare och får slita för att hänga med. Något speciellt fysisk spelare har jag aldrig varit, men kanske ännu mindre nu. Jag åker inte omkring och tacklas – det tar för mycket energi och den behöver jag för att överleva! Men jag är fortfarande en spelare som jobbar hårt. Tröjan ska vara svettig efter en match, jag gillar att ge mitt yttersta.

Du gjorde mängder av poäng i Allsvenskan år efter år men hamnade ändå aldrig i SHL – varför?

– När jag var som bäst var det tuffare att ta sig dit, lagen hade mindre trupper då. Men visst, gör man 40–60 poäng i Allsvenskan så borde man vara aktuell. Och det kanske jag var, men det blev aldrig så.

Hur länge planerar du att spela?

– Jag tar alltid ett år i taget, men det är absolut inte så att jag har tänkt att efter den här säsongen lägger jag av.

Och om Sollentuna HC går upp i ettan igen?

– Då är jag absolut intresserad av att hänga med!

Har spelat över 1 000 seniormatcher

Namn: Andreas ”Pålle” Paulsson.

Ålder: 45 år.

Bor: Upplands Väsby.

Familj: Sambon Mia, sonen Lukas och dottern Felicia.

Yrke: Väktare, jobbar på Securatis larmutryckning.

Klubbar i karriären: Väsby IK, Arlanda HC, Hammarby IF, Skellefteå AIK, Väsby IK, Almtuna IS, Väsby IK, Vallentuna Hockey, Sollentuna HC.

Bästa hockeyminne: ”Många. Men det var häftigt att gå upp i SHL med Skellefteå, även om jag flyttade hem till säsongen efter, och även att vara med och ta upp Väsby till ettan igen.”

Position: Forward.

Tröjnummer: 33.

Poängskörd. Under karriären har Andreas spelat nästan 1 100 A-lagsmatcher, och producerat över 750 poäng.

Aktuell: Ny i Sollentuna HC som vann HockeyTvåan östra, som avslutades den 16 november, och därmed är klara för Alltvåan. Medelåldern i laget är 22,7 och endast en av Andreas lagkamrater var ens född när han gjorde A-lagsdebut i Väsby IK säsongen 93/94.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Fyra julmarknader i Sollentuna 2021

Nyheter Helgen 4–5 december är den stora julmarknadshelgen I fjol ställdes julmarknaderna in på grund av pandemin, helt eller delvis, men i år är de tillbaka på bred front.söndag 28/11 11:00

Flera äldre i Sollentuna har fått rätt mot kommunen

Nyheter Andra bedömningar i högre instans Sollentuna har fått bakläxa i förvaltningsrätten flera gånger under hösten i år.lördag 27/11 6:15