Gravida vet inte var de ska få mödrarvård när Danderyd stänger sin MVC. Foto: Mitt i

430 tvingas byta MVC när Danderyd stänger

Danderyds sjukhus avvecklar sin barnmorskemottagning. Nu väntar 430 gravida kvinnor på besked om var de ska vända sig istället – och sjukhuset har inget svar.

  • Publicerad 10:10, 20 sep 2018

Vid årsskiftet stänger Danderyds sjukhus sin barnmorskemottagning. Det betyder att 430 patienter från bland annat Danderyd, Täby och Solna, som är inskrivna för mödravård på mottagningens MVC, måste söka sig någon annanstans.

– Jag tycker det är förjävligt rent ut sagt. Med tanke på att mottagningen fungerar bra och de har så gott rykte, säger Ellinor Dahlin, som ska föda barn i januari.

–  Just när man får en bra kontakt med en barnmorska så rycks mattan bort

Ellinor Dahlin

Ska bedriva akutsjukvård istället

I juni sa Danderyds sjukhus upp avtalet de haft med Stockholms läns landsting om att bedriva mödravård, cellprovtagning och preventivmedelsrådgivning.

Avvecklingen är ett led i sjukhusets anpassning till Stockholms läns landstings ”Framtidsplan”, som säger att primärvård och akutvård ska separeras. Mot samma bakgrund stängde Danderyds sjukhus sin amningsmottagning tidigare i år.

– Det är vård som inte ingår i uppdraget för ett specialiserat akutsjukhus. Det finns andra aktörer, andra vårdformer, som ska sköta den typen av verksamhet inom Stockholms läns landsting, säger Anna-Carin Stark, kommunikationsdirektör på Danderyds Sjukhus AB.

De blivande mödrarna som påverkas kommer främst från Danderyd, Täby och Solna, men också längre norrifrån eftersom Danderyds sjukhus ligger lättåtkomligt med buss och tunnelbana. I informationen som gått ut från Danderyds sjukhus skulle patienter i god tid få besked om vilken MVC de ska vända sig till istället. Men det har de inte fått.

– Vi är många blivande mammor som funderar på vart vi ska ta vägen just nu, men hoppas att det ska komma någon i sista stund och ta över, säger Ellinor Dahlin, som bor i Sollentuna.

Hon vet ännu inte var hon ska göra de sista kontrollerna, var hon ska få hjälp vid eventuella komplikationer före och efter förlossning, eller var hon ska göra efterkontroll.

–  Just när man får en bra kontakt med en barnmorska så rycks mattan bort. Nu måste jag skaffa en ny barnmorska precis när jag har fullt upp med att tänka på förlossningen och allt vad det innebär, säger hon.

Ingen vill ta över MVC

Enligt uppgifter till Mitt i är Hälso- och sjukvårdsförvaltningen inom Stockholms läns landstings tagna på sängen av att ingen privata aktör ännu har anmält intresse för att ta över mödravården. Samtidigt fortsätter barnmorskemottagningen vid Danderyds sjukhus att skriva in patienter. Sofie Låftman, chefbarnmorska på barnmorskemottagningen, skriver i ett mejl till Mitt i:

– Vi berättar för alla som vill skriva sig hos oss att vi kommer stänga och hittills har nästan ingen tackat nej till att gå hos oss fram till det är dags. Många väljer ändå att gå hos oss och vi vägleder dem i den mån vi kan. Alla i Stockholm följer samma vårdprogram så rent praktiskt fungerar det att byta, men emotionellt kan känslor väckas.

I Danderyd finns inga andra mödravårdscentraler. I grannkommunen Täby finns en. Danderyds sjukhus meddelar att all personal på mottagningen erbjudits andra tjänster på sjukhuset.