Torka av stekpannan med ett papper och släng i soporna i stället för att hälla ut fettet i vasken. Foto: Mostphotos

43 ton tungt fettberg i Käppala där Sollentunas vatten renas

Fettproppar i avloppsrören kan leda till översvämningar och bli kostsamt för dig som fastighetsägare. Dessutom skapar fett problem i Käppalaverket, där Sollentunas vatten renas. Där upptäckte man i våras ett fettberg på 43 ton. Men det finns bra sätt att ta hand om ditt överblivna matfett.

  • Publicerad 11:04, 8 nov 2019

Regel nummer ett – häll inte ut överblivet fett i avloppet. I alla fall om du inte vill ha stopp i rören.

Nästan hälften av invånarna i Käppalaförbundets elva medlemskommuner norr och öster om Stockholm uppger att de alltid eller ofta häller ut eller diskar ur överblivet fett i diskhon efter att de har stekt mat, enligt en undersökning av Kantar Sifo.

Täpper till i ledningarna

Fettet liknar flytande stearin, det stelnar och täpper till och orsakar stopp i avloppsledningar, problem i pumpstationer och leder till onödiga kostnader.

Fettet stelnar och blir som hårda stenar, som dessa som från reningsverket i Käppala, Lidingö. Foto: Käppalaförbundet

Har du otur kan det bli stopp redan hos dig så att du själv måste betala för en rörmokare.

43 ton tungt fettberg i våras

Och även om du klarar dig undan det så orsakar ditt fett problem i ett senare skede, om inte förr så i reningsverket i Käppala.

– I våras tog vi bort ett drygt 43 ton tungt fettberg från inloppskanalen i Käppalaverket. En slamsugbil var på plats i tre dagar och sex personer deltog i arbetet som kostade nästan 250 000 kronor. De pengarna hade vi hellre använt till att utveckla reningsprocessen, säger Linda Åmand, produktionschef på Käppalaförbundet.

Fettproblem i alla kommuner

Alla Käppalaförbundets medlemskommuner har fettrelaterade problem i sina avloppsledningsnät. Fett fastnar i ledningar och pumpstationer vilket leder till slitage och driftstopp, ökade underhållskostnader och kostnader för akuta utryckningar och för att spola ledningar i förebyggande syfte.

Så här ser det ut i Käppalatunneln – en avloppstunnel som går under Sollentuna. Här syns Jan Erik Berg som jobbar på Käppalaverket. Arkivfoto: Stefan Källstigen

Även förbundets avloppsreningsverk, Käppalaverket, har alltså problem med fett som fastnar i inloppspumpar och i inloppskanal.

Kampanj för att få bukt med fettet

I höst har Käppalaförbundet haft en informationskampanj, tillsammans med Sollentuna och de tio andra medlemskommunerna, för att försöka få bukt med problemet.

– Budskapet är att man ska torka ur stekpannan. Det är en enkel åtgärd som kan göra stor skillnad med tanke på att över en halv miljon människor är anslutna till avloppsledningsnätet i våra medlemskommuner, säger Susanne Carlberg, kommunikationschef på Käppalaförbundet.

Läs faktarutan nedan för att få flera enkla tips på hur du kan ta hand om ditt matfett på ett bra sätt och bidra till att minska fettpropparna.

Udda fynden i avloppet: Telefoner, nylonstrumpor och vattenpass

Sollentunaborna bra på att sortera sina matrester

Fakta

Så bidrar du till att stoppa fettberget

Torka ur stekpannan med papper när du har stekt. Släng pappret i soporna.

Torka ur kastrullen med papper när du har smält smör, poppat popcorn eller liknande. Släng pappret i soporna.

Samla upp frityrolja när du har friterat.

Samla upp olja från exempelvis burkar med soltorkade tomater eller tonfisk.

Samla överbliven matolja i en tom mjölkförpackning eller liknande eller i en plastflaska. Använd gärna en så kallad fettratt så blir det enkelt att hälla över. Förpackningen eller flaskan kan sedan slängas i hushållssoporna eller i brännbart. Du kan hämta en fettratt hos SEOM.

Källa: Sollentuna kommun
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Butikerna bävar – befarar paketkaos i jul

Nyheter "Ligger på gränsen till att vi ska kunna driva vår butik" För varje år ökar e-handeln, och allt större krav ställs på de butiker som är ombud och ska ta hand om ett växande paketberg. Lägg till det corona som gör att ännu fler kommer att handla sina klappar...onsdag 25/11 5:20

Låg inkomst ökar risken att dö i covid-19

Nyheter Dödligheten kan vara upp till fyra gånger så hög Bostadsort och låg inkomst har stor inverkan på risken att dö i covid-19, visar en ny rapport från Regionen. "Det viktigaste just nu är att hålla nere smittspridningen, eftersom de med låga inkomster...tisdag 24/11 18:50