Union Jack. 43 britter i Sigtuna har ansökt om uppehållsstatus – vilket krävs för att de ska få stanna i Sverige efter årskiftet. Foto: Mostphotos

43 britter har ansökt om uppehållsstatus i Sigtuna

Brexit fick konsekvenser för britter i Sverige. De måste ansöka om uppehållsstatus för att få fortsätta att vistas här efter årsskiftet. I Sigtuna har 43 personer ansökt.

  • Publicerad 09:11, 13 sep 2021

– Migrationsverkets bedömning är att cirka 90 procent av de britter och deras anhöriga som befinner sig i Sverige och som inte har beviljats svenskt medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd har ansökt, säger Ylwa Kallenbäck, processledare på Migrationsverkets projektresursenhet, till Nyhetsbyrån Siren.

I hela Sverige har nära 9 800 ansökningar kommit in. Flest ansökningar om uppehållsstatus har kommit in från storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Av landets alla 290 kommuner ligger Sigtuna på 41 plats räknat på flest ansökningar. I 15 av landets kommuner har ingen ansökt.

Statistiken från Migrationsverket gäller enbart ansökningar från brittiska medborgare, inte ansökningar från deras familjemedlemmar.

Brexit ligger bakom

Att brittiska medborgare måsta ansöka om uppehållstillstånd beror på att Storbritannien har lämnat EU. Britter i Sverige som bodde i här före den 31 december 2020 kan bo kvar i Sverige trots att de inte längre är unionsmedborgare – förutsatt att de uppfyller vissa krav och ansöker om uppehållsstatus före ansökningsperiodens slut den 30 september.

Bland annat gäller det att man ska ha vistats i Sverige i enlighet med unionsrätten före övergångsperiodens slut, att man fortsätter bo kvar i Sverige efter övergångsperiodens slut, och att man är arbetstagare, egen företagare, student, person med tillräckliga medel eller har en familjemedlem som uppfyller villkoren.

Brittiska medborgare som även har svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige behöver inte ansöka om uppehållsstatus.

Flest britter norr om stan

Här är de tio kommuner i Stockholms län där flest britter har ansökt om uppehållsstatus.

1 - Stockholm: 1 989.

2 - Solna: 210.

3 - Nacka: 150.

4 - Täby: 116.

5 - Lidingö: 104.

6 - Huddinge: 103.

7 - Sollentuna: 98.

8 - Danderyd: 88.

9 - Sundbyberg: 71.

10 - Järfälla: 69.

41 - Sigtuna: 43.

Källa: Migrationsverket/Siren

Visa merVisa mindre

Känd Sigtunadoldis med i "Draknästet"

Nyheter Entreprenören Jonas Eriksson hetare än någonsin I somras satt han dagligen i EM-studion och hans nya padelbana i Sigtuna stadsängar invigdes. Nu kan Sigtunabon Jonas Eriksson även titulera sig som drake.måndag 20/9 10:08

25 nya fall av corona i Sigtuna

Nyheter Avstånd. Ovaccinerade uppmanas undvika kontakt med äldre Antalet smittade från vecka till vecka fortsätter att ligga på över 20 smittade i Sigtuna kommun.fredag 17/9 16:17

Ny bilbrand i Märsta under natten

Nyheter Polisen misstänker att branden är anlagd Under natten till fredagen brann en bil i centrala Märsta.fredag 17/9 8:40

Ambulans i krock med personbilar

Nyheter Ingen person skadades i trafikolyckan En ambulans var inblandad i en trafikolycka i Märsta under torsdagseftermiddagen.torsdag 16/9 15:30