41-åringen som bröt sig in i fyra stugor i somras har nu dömts i Södertörns tingsrätt. Foto: Ur polisens förundersökning/Most Photos

41-åring döms för inbrotten på Farstanäset

Rättspsykiatrisk vård – det blir påföljden för den 41-årige man som nu dömts efter inbrottsvågen mot kolonistugorna i Farstanäset tidigare i sommar.

  • Publicerad 16:29, 11 sep 2018

På måndagen meddelades domen mot den 41-årige man som i början av augusti åtalades för inbrottsvågen mot kolonistugor på Farstanäset, på gränsen mellan Farsta och Huddinge.

Södertörns tingsrätt dömer 41-åringen för fyra fall av grov stöld, ett fall av misshandel och ett fall av ofredande.

Stölderna gäller inbrotten mot kolonistugorna på Farstanäset som ägde rum mellan den 20 och 23 juni. Misshandeln skedde den 19 maj i Ågesta, där 41-åringen slog en annan man i ansiktet.

Ofredandet gjorde 41-åringen sig skyldig till förra året, den 7 augusti, när han brottade omkull en man som konfronterat honom på koloniområdet.

41-åringen har förnekat gärningarna.

Lider av allvarlig psykisk störning

41-åringen döms till rättspsykiatrisk vård. Han ska även betala skadestånd på 1 500 kronor vardera till två av stugägarna som drabbades av inbrotten.

Den rättspsykiatriska undersökningen har visat att mannen lider av – och har begått gärningarna under påverkan av – en allvarlig psykisk störning.

Han bedöms ha en påtagligt nedsatt förmåga att fatta rationella beslut, förstå omgivningen och att ta vara på sig själv. Risken att han ska återfalla i brottslighet är hög.

Frias för försök till misshandel

41-åringen stod även åtalad för försök till misshandel, men på den punkten frias han. Enligt det åtalet ska 41-åringen med kniv ha angripit en kvinna vid Militärbron i Farsta den 18 maj.

Tingsrätten gör dock bedömningen att kvinnan och ett manligt vittne inte varit tillräckligt säkra i sitt utpekande av 41-åringen som gärningsman.