Arkivbild. Foto: Arkivbild

41-åring dömd: Våldtog exflickvän när hon sov

Han hade sex med sin sovande exflickvän – när hennes nya pojkvän låg bredvid. Tingsrätten friade honom. Nu har hovrätten ändrat domen, och dömt 41-åringen till två års fängelse för våldtäkt.

  • Publicerad 11:21, 9 jan 2018

Brottet begicks hösten 2015 i en lägenhet i Farsta. Den då 38-årige mannen var på besök hos sin exflickvän och hennes nye pojkvän.

Enligt kvinnan hade de fortsatt vara vänner efter att förhållandet tagit slut, ”ungefär på samma sätt som en syster och bror”. De hade inte längre någon sexuell relation.

Du gillar ju att bli väckt på det sättet

Mannens ord efter övergreppet, enligt den utsatta kvinnan.

Men när kvinnan vaknade på morgonen efter att alla tre hade druckit vin tillsammans kvällen innan, låg expojkvännen över henne och genomförde ett samlag.

”Du gillar ju att bli väckt på det sättet”, ska han ha sagt när hon knuffade bort honom och frågade vad han höll på med. Att exets nya pojkvän låg bredvid och sov i sängen verkade inte heller störa honom.

Hovrätten sågar tingsrättens dom

Mannen dömdes aldrig för våldtäkt av tingsrätten. Händelseförloppet kring samlaget var ”oklart” och det verkade orealistiskt att kvinnan verkligen skulle ha sovit genom det som hände, skrev tingsrätten i sin dom.

Hovrätten, som meddelade sin dom strax innan jul, sågar det resonemanget. Enligt deras bedömning finns inget som motsäger att kvinnan verkligen sov.

Döms till två års fängelse

Hovrätten köper inte heller mannens version, som gick ut på att han OCKSÅ sov och alltså var omedveten om vad han gjorde. Enligt domen utnyttjade han kvinnan med uppsåt.

Mannen döms för våldtäkt till fängelse i två år och ska också betala skadestånd till brottsoffret.