– Det här är mitt första sommarjobb, säger Vlad Lupachyk som bor i Stäket och ska börja andra året på gymnasiet i höst.

– Samma för mig. De första dagarna har det regnat lite, men det är helt okej, säger ett år yngre Sonja Vives från Jakobsberg.

De är två av fem ungdomar som jobbar med att rensa bort ogräset från kulstötningsbanans grus när Mitt i Järfälla dyker upp på Bolindervallen i Kallhäll.

Gjorde fint på baden

Det är deras andra dag i första veckan av tre, berättar de.

– Egentligen ska vi börja dagen med att städa och byta sopsäckar på badplatserna, men inte i dag. Vi var på Görvälnsbadet, Bonäsbadet och Kallhällsbadet i går och gjorde så fint så det inte behövdes någon städning i dag, säger Vlad Lupachyk.

– Och så var det dessutom dåligt väder i morse och då är det inte så många som badar, säger Sonja Vives.

Vad är roligast med att sommarjobba?

– Att träffa nya människor som bor här i Järfälla, säger Vlad.

– Jag håller med. Och i morgon ska vi gå en livräddningskurs på brandstationen, det är bra, säger Sonja.

De cirka 400 kommunala sommarjobb som erbjuds i år finns bland annat inom förskola, vaktmästeri och parkskötsel. Vissa har även fått arbete som badplatsvärdar eller inom religiöst och politiskt obundna föreningar.

– Det är alltid en utmaning att få fram sommarjobb, men det är en viktig insats för ungdomar som då kan få en första arbetslivserfarenhet, säger kompetensnämndens ordförande Richard Lindforss (M).

Först till kvarn-principen

Antalet sökande var dock upp emot tre gånger så många som antalet jobb. Tilldelningen sker enligt först i kvarn-principen.

– Vi tycker att det är mest rättvist. Vi har också ett krav att man måste ha sökt ett annat jobb för att kunna få jobb hos oss, och att man ansöker med cv.