När Skolverket beslutat om att Jacobiskolan i Vällingby, tidigare Al-Azharskolan, ska stängas till sommaren drabbas ungefär 700 elever.

Runt 400 av eleverna är hemmahörande i Järva. Det innebär att kommunala skolor måste erbjuda dem en ny skolplats.

– Det är det som är det lite komplexa med att vara kommunal huvudman, att det står i vårt uppdrag att garantera alla elever en plats i skolan, säger Happy Hilmarsdottir, grundskolechef i Järva, och fortsätter:

– Men nu kavlar vi upp ärmarna och lägger fokus på att lösa det här och göra det så smidigt och bra för barnen som vi bara kan. Vi tar emot dem och välkomnar dem, vi kommer att göra plats.

https://www.mitti.se/vasterort/skolinspektionen-stanger-omstridd-vallingby-skola/repvcr!sg6@zLF2XcNLxlqo4u6SQ/

Alla får plats

Happy Hilmarsdottir säger att de är tacksamma att de fått beskedet nu, så att de hinner förbereda sig i god tid till höstterminen, då det blir aktuellt för eleverna att börja i nya skolor.

– Om några veckor kommer alla elever och vårdnadshavare som berörs få hem ett brev, där vi erbjuder dem en plats i någon av våra skolor, sedan får man tacka ja eller nej till den platsen. De kan så klart söka sig till andra, icke-kommunala skolor också.

Kommer det att finnas tillräckligt med platser?

– Vi har några skolor som har platser kvar, och vi kommer att göra plats där det behövs. Det här blir en stor utmaning för oss, men vi kommer att klara det. Jag har varit i kontakt med rektorerna i området och vi alla jobbar hårt för att lösa det här tillsammans, säger Happy Hilmarsdottir.