Citybanan invigdes för drygt en månad, men än finns inga hjärtstartare på stationerna. Foto: Mostphotos

40 meter under jord – men inga hjärtstartare

Sedan Citybanan invigdes 10 juli har det skett tre utryckningar med ambulans. Men på stationerna finns inga hjärtstartare. Nu får planeringsmissen kritik från idéorganisationen Vi Resenärer. ”Uppseendeväckande”, tycker grundaren Jan-Åke Bosell.

  • Publicerad 17:28, 14 aug 2017

Säkerheten har stått i fokus inför lanseringen av Citybanans nya stationer Stockhom City och Odenplan. Säkerhetsdörrar har installerats för att minimera olyckor och särskilda säkerhetsgeneraler har anlitats. Men en sak har glömts bort i planeringen.

På stationerna finns inte en enda hjärtstartare. Det bekräftar MTR Nordic som sköter den dagliga driften av Citybanan.

– Nej, det finns inte. Den information som jag har fått är att det har varit uppe till diskussion men att det är oklart var frågan ligger i dag. Det kan handla om upphandling och vem som ska köpa in det. Vi håller på att kolla upp det, säger Claes Nyberg, pressansvarig på MTR Nordic.

”Det är uppseendeväckande”

Det var idéorganisationen Vi resenärer som först uppmärksammade problemet med de obefintliga hjärtstartarna. Grundaren Jan-Åke Bosell är upprörd över den bristande planeringen.

– Det är uppseendeväckande att det inte finns. Det är tydligt att man inte har satt resenären i fokus, säger han.

Enligt sajten Sveriges Hjärtstartarregister finns flera hjärtstartare utplacerade på och omkring Centralstationen. Men vägen ned till de nya pendeltågsstationerna är lång. Stockholm City ligger hela 40 meter under jord.

– Det är en lång väg att ta sig och det borde finnas även där nere. När en person kollapsar kan det röra sig om minuter eller sekunder, säger Jan-Åke Bosell.

Kan bli livsavgörande

Snittiden för en ambulansutryckning i city ligger på mellan 6-7 minuter. Minuter som kan bli livsavgörande, enligt Åke Östman, vd på ambulanssjukvården i Storstockholm.

– När det gäller hjärtstopp är det viktigt att man så snabbt som möjligt kan börja använda hjärtstartare. Annars är det positivt om någon kan hjälpa till med hjärt- och lungräddning. Gör man ingenting är utsikterna mer negativa, säger han.

Hur lång tid tar det för er ambulanspersonal att nå en pendeltågsstation som ligger 40 meter under jord?

– Det är svårt att säga, men ju längre ner desto längre tid tar det.

Enligt MTR har det skett tre utryckningar med ambulans till Citybanans stationer sedan invigningen 10 juli. Det är oklart om insatserna krävt hjärtstartare.