40 miljoner vill Lena Hallengren och den S-ledda regeringen satsa på att fler ska vaccinera sig.

40 extra miljoner för vaccin-insatser

Ytterligare insatser krävs i områden där vaccinationstäckningen är låg. Regeringen avsätter nu 40 miljoner kronor till regionerna för att intensifiera arbetet. Och de som inte vill vaccinera sig får fortsätta leva med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

  • Publicerad 14:57, 15 sep 2021

Nu ska ännu en växel läggas in för att öka vaccinationstäckningen i områden där färre vaccinerat sig.

– Det ska göras fler insatser för att göra vaccineringen mer jämlik. Vi vill inte ha några vita fläckar i vaccinationstäckningen. Regeringen avsätter nu 40 miljoner kronor till riktade åtgärder, sa socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff på onsdagen.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson pekade på stora socioekonomiska skillnader i vaccintäckningen på grund av boendesegregationen.

– I vissa kommuner och stadsdelar finns det påtaglig risk för lokala utbrott. Vi har försett regionerna med kartor på dessa områden, sa han.

"Det har blivit en trend att säga nej till vaccinet"

Personal ska vaccinera sig

Han sade också att han ville tydliggöra Folkhälsomyndighetens hållning när det gäller vård- och omsorgspersonal i hemtjänst och på äldreboenden:

– Det är angeläget att de vaccinerar sig, i synnerhet om de arbetar patientnära.

Johan Carlson poängterade att frivilligheten i vaccineringen har varit framgångsrik, men menar att när de som är vaccinerade i princip kan återgå till ett vanligt liv den 29 september, så gäller inte det för de ovaccinerade.

– Vi återkommer med särskilda råd och anvisningar till dem som inte är vaccinerade.

Över 70 procent fullvaxinerade

Enligt Region Stockholms senaste rapport är det 82,3 procent över 18 år som fått sin första dos och 71,1 procent som är fullvaccinerade.

Covid-smittan ökar på boenden för äldre – dos tre på gång

Samtidigt rapporteras 1 975 nya smittade den senaste veckan, varav 20 har provtagits på äldreboenden. 123 vårdas för covid-19 på sjukhus, varav 17 i intensivvård.

13 personer har avlidit med covid-19 under veckan.