Birgitta Sundberg med delar av kostymförrådet som ska säljas. Foto: Läsarbild Stefan Knutsson

40 år gamla scenkläder till salu när Fria teatern försvinner

Fria teatern lämnar Högdalen i mars. Under de 40 år som teatern varit verksam har de samlat på sig en hel del rekvisita och kostymer. Nu ska allt bort.

  • Publicerad 11:43, 13 feb 2020

I början av januari kunde Mitt i berätta att Fria teatern i Högdalen lägger ned. Detta till följd av en chockhöjd hyra, som de nuvarande hyresgästerna inte har råd att betala. Förutom Fria teatern påverkas även Studiefrämjandet Högkultur och teatergruppen Ung utan pung av detta.

Som ett led i detta så anordnar nu Fria teatern loppis under tre kommande söndagar – för att sälja av alla scenkläder och rekvisita som de samlat på sig under årens lopp.

Fria teatern lägger ned: ”En avrustning för förorten”

Birgitta Sundberg är konstnärlig ledare på Fria teatern, och har varit engagerad i teatern ända sedan den slog upp portarna i Högdalen för 40 år sedan.

– Det är massor av rekvisita från alla föreställningar vi satt upp, möbler och kostymer. Vi har öppnat upp källaren och plockat fram både det ena och det andra, säger Birgitta Sundberg.

Varför ska det här gå åt helsike?

Birgitta Sundberg

För Birgitta Sundberg så blir det en rejäl nostalgitripp att se all rekvisita på nytt.

– Vi spelade en bamsepjäs i tidernas begynnelse, så det är en hel del bamsegrejer som vi hittat, säger hon.

Trots nostalgin, så är det också andra mindre positiva känslor som bubblar upp när det är dags att rensa ut teatern.

– Det här var ett livsverk, och nu skiter man i det. Det känns galet att vi har hamnat i den här situationen. Vi har en jättefin teater och massor av gäster – varför ska det här gå åt helsike?

Loppis i foajén

I mars ska alla spår av Fria teatern vara borta från lokalen.

Loppisen håller till i foajén på Fria teatern i Högdalen söndagarna 16/2, 23/2 och 1/3 klockan 11–17. Det kommer att finnas fika till försäljning.