Breviksbadet. En av bassängerna på Breviksbadet. Olyckan skedde på djupt vatten i den större bassängen. Foto: Anna Wilson

4-åring nära att drunkna på simskola

En 4-årig pojke var nära att drunkna på en simskola på Breviksbadet i början på juli. Nu riktas skarp kritik mot verksamheten. "Förtroendet är fullständigt förbrukat", säger Johan Mähler som tidigare haft sitt barn i simskolan.

  • Publicerad 16:15, 12 jul 2021

Det är en oerhört allvarlig händelse

Måndagen den 5 juli hamnade en liten pojke på djupt vatten under en simlektion på Monas simskola. Enligt vittnen på badplatsen uppmärksammande ingen av ledarna att pojken försvunnit. Han låg i vattnet en okänd tid innan en badgäst fick upp honom ur bassängen. Då var pojken medvetslös och helt blå.

Efter det påbörjades hjärt-lungräddning, HLR, och ambulans tillkallades. När ambulansen kom hade pojken återfått medvetandet. Han fick syrgas och blev förd till sjukhus med helikopter. Nu ska pojken må bra.

Utan utbildning

Enligt uppgifter var flera av simlärarna på platsen unga och utan HLR-utbildning när olyckan skedde. Dessutom vittnar föräldrar om mycket barn i bassängen, både från simskolan och allmänheten, och menar att det kan ha bidragit till den bristande uppsikten. När Mitt i söker simskolans VD Mona Bhat blir vi hänvisade till kommunikatören.

–  Alla ledare som befann sig i vattnet hade HLR-utbildning. Och vi delar upp poolen så att simskolan har sina egna banor på tiderna då allmänheten är där, säger kommunikatör Aaron Israelson.

Kunde få liknande utgång

Efter händelsen skickade simskolan ut ett mejl till vårdnadshavarna där det bland annat stod att en situation som denna aldrig inträffat tidigare. Men Johan Mähler berättar om en händelse för två år sedan som hade kunnat få en liknande utgång.

–  Det var sista dagen på simlägret på Breviksbadet då barnen skulle hoppa i bassängens djupa del och simma 20 meter. När en av småpojkarna skulle simma hade simläraren helt avvikit från platsen. Den lilla pojken hade glömt hur man simmade. Han fick panik och började sjunka. Jag agerade simvakt och drog upp honom. Han hade aldrig klarat av att hantera situationen själv, säger han.

Tog av barnens flythjälpmedel

En annan berättelse som Mitt i tagit del av rör en händelse i våras. Under en simlektion i Gåshaga ska en flicka ha hoppat i vattnet på eget bevåg efter att personalen tagit av alla barn deras flythjälpmedel. Flickan fick dras upp av en mamma till ett av barnen.

Aaron Israelson menar att simskolan enbart känner till en enstaka tidigare incident och att allting gick bra den gången. Men efter förra veckans olycka har de vidtagit åtgärder.

–  Det är en oerhört allvarlig händelse och vi gör allt vi kan för att säkerställa att det inte händer igen. Vi har påmint all personal om vilka redan befintliga säkerhetsrutiner som gäller men vi har även genomfört nya, hårdare rutiner och utökat personalstyrkan i och kring poolen, säger Aaron Israelson.

Polisen har inlett en förundersökning av händelsen.

Det här gäller för simskolor

Svenska Livräddningssällskapet, SLS, och Svensk Simidrott har riktlinjer för vad som gäller i simskoleverksamheter. Men det är enbart rekommendationer.

Enligt SLS riktlinjer bör samtliga simlärare ha kompetens och förmåga att utföra HLR och grundläggande vattenlivräddning. Men det räcker att minst en har det.

SLS betonar även att barnen ska räknas ofta och aldrig lämnas utan uppsikt.

När en simskola erbjuds som en tjänst gäller produktsäkerhetslagen. I den nämns att särskild hänsyn ska tas gällande säkerheten för barn.

Enligt en vägledning från Konsumentverket bör badanläggningar göra en riskanalys där perioder med stort antal badande samtidigt är en av säkerhetsriskerna.

Källa: Svenska livräddningssällskapet, Svensk Simidrott, Konsumentverket, Produktsäkerhetslagen (2004:451).

Visa merVisa mindre