Fem skolor i västerort; Grimstaskolan, Abrahamsbergsskolan, Blackebergsskolan, Nya Elementar och Hässelbygårdsskolan ska renoveras. Först ut enligt tidplanen är Grimstaskolan.

Förra våren fattade staden beslut om att låta bygga Bergslagsskolan i Råcksta, en evakueringsskola av moduler för 198 miljoner kronor.

Från början var det tänkt att bygget skulle stå klart 2021. I höstas kom beskedet att inflyttningen skjuts upp med ett år.

https://www.mitti.se/nyheter/evakueringsskola-i-racksta-skjuts-upp-ett-ar/reptjp!JwMaaUW@phF@GNeqtE2Cow/

Och efter markundersökningar i början av 2021 som pekar på att notan blir 39 miljoner kronor dyrare än budget, så drar staden i handbromsen – med ytterligare försening som följd.

– Det kommer att behöva tas ett nytt genomförandebeslut. Innan dess är inget projekt säkert. Inte heller detta, säger Elsa Thambert som är projekthandläggare på utbildningsförvaltningen.

Det betyder att tidplanen för evakueringen av den första skolan, Grimstaskolan, ser ut att komma först hösten 2023. Men det är heller inte säkert att det blir någon evakueringsskola i Råcksta.

https://www.mitti.se/nyheter/klubbat-elever-fran-fem-vasterortsskolor-flyttas-till-racksta/lmsew!6303293/

Hyra lokaler

Staden ska nu titta på alternativ till att bygga en skola. Bygget och kostnaderna av Bergslagsskolan ska jämföras med andra alternativ, till exempel att sätta upp paviljonger vid de fem skolorna som renoveras eller att hyra lokaler för elevernas som evakueras. Sådana är reglerna när projektet blivit mer än 30 miljoner kronor dyrare än budgeterat.

Utbildningsförvaltningen ser dock fördelar med att både elever och lärare slipper studera och jobba vid en byggarbetsplats.

– Det är en utmaning att lösa evakueringen för flera av de berörda skolorna i västerort och vi ser fortfarande många fördelar med detta projekt. Inte minst för elever och lärare och deras arbetsmiljö. Så om vi inte hittar bättre förslag kommer vi på nytt föreslå att skolan byggs, säger Elsa Thambert.