Marken vid Råckstarondellen. Här är evakueringsskolan tänkt. Foto: Stefan Källstigen

39 miljoner dyrare - nu bromsas bygget av evakueringsskolan i Råcksta

Beslutet var taget. Men efter att prislappen på evakueringsskolan i Råcksta stigit med nästan 40 miljoner kronor drar staden i handbromsen. Nu letas bättre lösningar när fem skolor i västerort renoveras.

  • Publicerad 12:29, 7 maj 2021

Fem skolor i västerort; Grimstaskolan, Abrahamsbergsskolan, Blackebergsskolan, Nya Elementar och Hässelbygårdsskolan ska renoveras. Först ut enligt tidplanen är Grimstaskolan.

Förra våren fattade staden beslut om att låta bygga Bergslagsskolan i Råcksta, en evakueringsskola av moduler för 198 miljoner kronor.

Från början var det tänkt att bygget skulle stå klart 2021. I höstas kom beskedet att inflyttningen skjuts upp med ett år.

Evakueringsskola i Råcksta skjuts upp ett år

Och efter markundersökningar i början av 2021 som pekar på att notan blir 39 miljoner kronor dyrare än budget, så drar staden i handbromsen – med ytterligare försening som följd.

– Det kommer att behöva tas ett nytt genomförandebeslut. Innan dess är inget projekt säkert. Inte heller detta, säger Elsa Thambert som är projekthandläggare på utbildningsförvaltningen.

Det betyder att tidplanen för evakueringen av den första skolan, Grimstaskolan, ser ut att komma först hösten 2023. Men det är heller inte säkert att det blir någon evakueringsskola i Råcksta.

Klubbat: Elever från fem västerortsskolor flyttas till Råcksta

Hyra lokaler

Staden ska nu titta på alternativ till att bygga en skola. Bygget och kostnaderna av Bergslagsskolan ska jämföras med andra alternativ, till exempel att sätta upp paviljonger vid de fem skolorna som renoveras eller att hyra lokaler för elevernas som evakueras. Sådana är reglerna när projektet blivit mer än 30 miljoner kronor dyrare än budgeterat.

Utbildningsförvaltningen ser dock fördelar med att både elever och lärare slipper studera och jobba vid en byggarbetsplats.

– Det är en utmaning att lösa evakueringen för flera av de berörda skolorna i västerort och vi ser fortfarande många fördelar med detta projekt. Inte minst för elever och lärare och deras arbetsmiljö. Så om vi inte hittar bättre förslag kommer vi på nytt föreslå att skolan byggs, säger Elsa Thambert.
 

Foto: Stefan Källstigen

Skolan som aldrig byggs?

Tusentals elever kommer att beröras av renoveringar av Grimstaskolan, Abrahamsbergsskolan, Blackebergsskolan, Nya Elementar och Hässelbygårdsskolan.

Evakueringsskolan är planerad intill grönområdet Ängbystråket väster om Råckstarondellen.
Budget vid genomförandebeslutet förra året låg på närmare 200 miljoner kronor.

Nu ser skolan istället ut att kosta närmare 240 miljoner kronor.

Skolan ska byggas som modulhus i tre våningar.

Efter år 2032 ska skolan flyttas från Råcksta, eller säljas.

Källa: Stockholm stad och Sisab

Visa merVisa mindre