38:nde Midnattsloppet skapar sambastämning på Södermalm

30 000 startande springer i natten till takter från sambaorkestrar, dj:ar och folkets jubel.

  • Publicerad 22:12, 17 aug 2019

Varje år sedan 1982 förvandlas en augustilördagskväll på Söder till en gigantisk folkfest, med sambaorkestrar, eurodisco, baspumpande dj:ar och publikjubel. Så också denna lördag, när de allra flesta av de 30 000 anmälda till Midnattsloppet har gett sig ut på söders gator för att springande eller lufsande låta kroppen fira en av sommarens sista kvällar.

Ny femkilometersbana

I år fick också alla de som vet med sig att de aldrig skulle orka milen chansen. De kunde anmäla sig till nya femkilometersbanan, med start vid Zinkens IP och mål på Hornsgatan som vanligt, men där de slapp mördarbacken vid Sofia kyrka.

Startskottet gick 21:20 för de allra snabbaste.

Det tog inte många minuter så var de nere vid Norra Hammarbykajen och tog sats på raksträckan vid kanalen inför den branta backen vid Sofia. När de första kom i mål runt 30 minuter senare, hade många av deltagarna inte ens startat.

Inte sekunderna som räknas

Men för de allra flesta som deltar i Midnattsloppet är det inte tiden som är det viktigaste. Visserligen vill de gärna klara sig under 40, 50, 60 eller vad man nu föresatt sig för antal maxminuter, men det är glädjen att få hejas fram av familjen, vännerna, grannarna som räknas, inte just vilken sekund man kommer i mål.

Äldsta deltagaren i år är Angelo Redaelli, 85 år. Han har varit med sedan starten och sprungit alla lopp. När han låg på topp sprang han som bäst på 34 minuter, nu satsade han på att komma runt på en och en halv timme.

– Midnattsloppet är det bästa loppet. Jag har sprungit många marathon och andra lopp. Men Midnattsloppet har en speciell tjusning på något sätt. Det är så spännande med mycket folk och jag tycker om när man springa vid Sofia kyrka där de har tänt marschaller och släckt alla lampor. Det är något speciellt med det här loppet, säger han till Mitt i inför loppet.