På Terränvägen i Västertorp ligger fastigheten Utslagningen 1 som är en av dem som nu bjuds ut till försäljning. Foto: Sacharias Källdén

385 hyreslägenheter bjuds ut till försäljning

Den senaste veckan har sex nybildade bostadsrättsföreningar i fem olika områden fått erbjudande av Stockholms bostadsbolag att köpa sina hyresfastigheter.

  • Publicerad 08:57, 24 apr 2020

I början av mars gav Stockholms stad klartecken till de kommunala bostadsbolagen att sälja av totalt 2 005 hyreslägenheter i 22 olika fastigheter till nybildade bostadsrättsföreningar runt om i stan.

Nu har nästa steg tagits i processen. Sex fastigheter i Västertorp (två olika), Rågsved, Bagarmossen, Grimsta och Hässelby gård har nu fått en prislapp och formellt erbjudits till de nybildade bostadsrättsföreningarna som är sugna på att köpa. Totalt rör det sig om 385 lägenheter och den totala prislappen för samtliga sex fastigheter landar på 926 miljoner.

– Nu ligger bollen helt och hållet hos de här sex bostadsrättsföreningarna. De har tre månader på sig att säga ja eller nej. Under tiden ska de ta fram en ekonomisk plan, söka bolån och hålla köpestämma. Det är först då vi får veta om de samlat tillräckligt många för att affären ska gå igenom, säger Dennis Wedin (M), bostad- och fastighetsborgarråd.

För att köpet ska gå igenom måste minst två tredjedelar rösta ja vid köpestämman och och minst hälften av hyresgästerna måste förbinda sig att köpa en lägenhet.

Krisen kan bli ett hinder

Coronakrisen kan komma att påverka även denna process om de potentiella köparna får sämre förutsättningar ekonomiskt, säger Dennis Wedin.

– Vi får hålla en nära dialog med föreningarna och följa situationen noga.

Bostadsrättsföreningarna har tre månader på sig att bemöta erbjudandet. Det kan dock förlängas med ytterligare tre månader.

Just nu är det endast 6 av de 22 fastigheterna som fått grönt ljus att ombildas som fått erbjudande. Dennis Wedin hoppas att resten av fastigheterna ska få sina erbjudanden innan sommaren.

385 lägenheter – 926 miljoner

Västertorp

Glanskisen 1, 90 lägenheter, 246 miljoner (Stockholmshem)

Utslagningen 1, 37 lägenheter, 84 miljoner (Familjebostäder)

Bagarmossen

Näringsministern 1, 54 lägenheter, 175 mnkr (Svenska bostäder)

Rågsved

Bäverpälsen 2, 35 lägenheter, 72 mnkr (Svenska bostäder)

Grimsta

Tungstenen 5, 72 lägenheter, 157 mnkr (Svenska bostäder)

Hässelby gård

Säteritaket 2, 97 lägenheter (varav 8 gruppbostäder), 192 mnkr (Svenska bostäder)


 

Visa merVisa mindre