
Alla har inte råd att åka på fina semesterresor under sommaren. Foto: Mostphotos
378 barn i skuldsatta Täbyfamiljer
En del har knappt råd att ge barnen en glass, medan andra familjer har råd att åka på dyra utlandssemestrar. I Täby lever 378 barn i familjer med skulder hos Kronofogden.
- Nyheter
- Publicerad 11:09, 12 jul 2018
Färska siffror visar att cirka 176 000 barn i Sverige lever i familjer där minst en av föräldrarna har skulder hos Kronofogden. Det är närmare vart tolfte barn. Av dessa bor 378 i Täby.
– Vi vill lyfta fram att det finns många barn som lever i ekonomisk utsatthet och uppmuntra vuxna att våga prata med barn om ekonomi, säger Anna-Karin Lindahl, som arbetar med att förebygga skuldsättning hos Kronofogden.
Stora skillnader
Skillnaderna mellan landets kommuner är stora. Lägst andel barn i skuldsatta familjer har i Danderyd – 2,1 procent. Högst andel har Botkyrka med 14 procent. Täby placerar sig med 2,2 procent en bra bit under länssnittet som är 7,9. I hela riket är snittet 8,3 procent.
Anna-Karin Lindahl tycker att det är viktigt att prata med barn om ekonomi, så att de inte tror att det är deras ansvar om pengarna inte räcker till.
– Lika viktigt som att uppfostra barnen om andra saker, lika viktigt är det att prata om pengar och varför det ser ut på ett visst sätt i familjen, säger hon.
Samarbete med Bris
Sedan ett och ett halvt år tillbaka arbetar Kronofogden tillsammans med Bris, Barnens rätt i samhället, för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi.
Utöver barn i familjer med skulder hos Kronofogden finns även ett okänt antal barn i hushåll som har små ekonomiska marginaler.
Fakta
Så stor andel barn bor i familjer med skulder hos Kronofogden
Så talar du med barnen om pengar
- Lyssna, prata och svara på frågor så ärligt du kan utan att skrämma. Förklara vad familjen i första hand måste använda pengarna till och varför.
- Börja tidigt, utifrån barnets mognadsnivå. Var noga med vilka signaler du skickar ut, till exempel om märkeskläder och resor. Alla har inte råd.
- Var tydlig med att det är du som vuxen har ansvar för familjens ekonomi och att det inte är barnets ansvar att lösa eventuella problem.
(Källa: Kronofogden, Bris)