37-åring dömd till fem års fängelse för äldrerån i bostad

En 37-årig man dömdes i dag av Nacka tingsrätt till fem års fängelse för grovt rån mot ett äldre par i deras bostad i Nacka i höstas. Han var även åtalad för två rån i Erstavik och vid Söderbysjön, men friades.

  • Publicerad 15:30, 19 feb 2020

37-åringen greps natten till den 26 november efter att polisen jagat honom med hund genom Nackareservatet.

En stund tidigare hade han slagit sönder en fönsterruta och tagit sig in hos ett äldre par i deras bostad på Ältavägen. Kvinnan har i förhör berättat att hon vaknade av att en främmande man stod i hennes sovrum.

Hotade kvinna med pistol och gasbrännare

Enligt domen i Nacka tingsrätt gick 37-åringen sedan från rum till rum och stoppade ner värdesaker i sin väska. Under de gastkramande minuterna hotade han dessutom kvinnan med en pistol och en gasbrännare, och knuffade till hennes man.

Vapnet, som var en attrapp, hittades i Nackareservatet längs rånarens flyktväg. Foto: Polisen

Hade fotograferat huset i förväg

Av domen framgår att rånaren hade förberett brottet. I hans telefon fanns bilder av huset, tagna tre dagar tidigare.

Nacka tingsrätt har nu dömt 37-åringen till fem års fängelse för grovt rån. Mannen, som medborgare i ett annat land, ska också utvisas och får inte återvända till Sverige på tio år.

Nacka Tingsrätt. Foto: Mitt i

Friades från rån i skogen

Samtidigt som han dömdes för ett rån, friades han från två andra. Det handlar om två rån i oktober i Erstavik och vid Söderbysjön, då totalt tre kvinnor rånades på smycken och andra värdesaker.

Nacka tingsrätt ansåg att det fanns tveksamheter i vittnesmålen från de två kvinnor som rånades i Erstavik, och att övriga bevis inte var tillräckliga.

Bad bekant pantsätta guldhalsband

Vad gäller rånet vid Söderbysjön har ett vittne berättat att 37-åringen bad henne pantsätta de guldhalsband som togs vid rånet. Enligt tingsrätten betyder det dock inte att 37-åringen utförde rånet.

Den rånade kvinnan lyckades inte heller peka ut 37-åringen vid polisens fotokonfrontation.