Det har smällt lite överallt i Stockholms län i år. Totalt 37 anmälningar om sprängning är rapporterade av polisen. Foto: Mitt i/Collage

37 anmälningar om sprängning i Stockholm – bara i år

Hembygdsgård i Vaxholm, kiosk i Solna och trappuppgångar på Söder. Antalet sprängdåd ökar och i polisregion Stockholm har 37 anmälningar upprättats i år. Men dåden är lika svåra att utreda som de är att analysera – historiska siffror att jämföra med saknas.

  • Publicerad 04:49, 18 okt 2019

Artikeln är uppdaterad. Det har inte skett 37 faktiska sprängningar i polisregion Stockholm. Nästan hälften av dessa är försök eller förberedelser till sprängning. 

Tre sprängningar på mindre än några timmar väckte upp Stockholm under den tidiga torsdagsmorgonen. Först exploderade det i närheten av fastighet i Vaxholm. En dryg timme senare smällde det igen – på Södermalm, och strax därefter skedde en explosion i en festlokal i Södertälje.

Hembygdsgårdens vaktmästare: ”Vi är omtumlade och chockade”

37 anmälningar i polisregion Stockholm i år

De tre händelserna läggs till i raden av de totalt 37 anmälningarna om sprängning som skett i polisregion Stockholm i år. Det visar statistik som Mitt i tagit del av. I siffrorna räknas även försök och förberedelse med. Det har alltså inte skett en detonation vid alla 37 tillfällen.

Granne efter explosionen: ”Jag är faktiskt helt chockad”

Så tidigt som i helgen skedde en explosion i anslutning till ett lägenhetshus i Abrahamsberg, en sprängning som har starka kopplingar till smällen på Södermalm på torsdagen, och i augusti sprängdes ett gatukök i luften i Solna.

Endast spillror blev kvar av gatukiosken i Solna som sprängdes i augusti tidigare i år. Foto: Christian Lärk.

Polisen saknar helhetsbild om sprängningar

Under hela fjolåret anmäldes 42 sprängningar, men siffror för tidigare år går inte att få. Brottskoden för allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning uppstod först 2018.

– Det har varit svårt att få tillförlitliga uppgifter tidigare och därför saknar vi en helhetsbild över den här typen av brott, säger poliskommissarie i Region Stockholm, Gunnar Appelgren.

Explosion vid fastighet på Södermalm – boende larmade polis

Han berättar vidare att sprängdåden tidigare varit relativt få i Stockholmsområdet och att det varit vanligare i södra Stockholm. Men i samband med att skjutvåldet ökat verkar även en ökande mängd sprängningar följt med.

Koppling mellan dödligt skjutvapenvåld och sprängdåd

– Det är ofta samma personer som står för det dödliga skjutvapenvåldet som även ligger bakom sprängdåden, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker hos Stockholmspolisen, till DN.

Enligt honom handlar det om att kriminella försöker pressa eller komma åt sina fiender, och beroende på tillgång – samt hur lätt eller svår måltavlan är att komma åt – används explosiva ämnen i stället för skjutvapen.

Så utreder polisen nattens sprängningar

Svårt att klara upp – bevisen går upp i rök

Sprängdåden är extra knepiga för polisen att klara upp, särskilt för att en ansenlig del av bevisen ordagrant går upp i rök.

Det faktum att gärningsmannen kan befinna sig på ett större avstånd från brottsplatsen, och i vissa fall inte ens på platsen, då en laddning detonerar gör det även svårt att säkra bevisning.

Risken att tredje part skadas är inte heller något som gärningsmännen tar någon vidare hänsyn till.

Tre explosioner i Stockholmsområdet på mindre än två timmar

– Gärningsmännen är ofta personer som är väldigt drivna i sin kriminalitet, det är deras yrke och livsstil. Man blir ganska avtrubbad av det och tänker nog inte mycket på vilka det drabbar, säger Sven Granath till DN.